Kijev odustao od vraćanja pobunjenog Donbassa vojnim putom

Kijev ne razmatra vojnu akciju kao riješenje za povratak teritorija Luganska i Donjecka pod svoj nadzor, izjavio je u srijedu. 17. svibnja ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak u intervjuu njemačkoj TV postaji Deutche Welle  

Pritom je ministar obrane uvjeren kako će se odmetnuti teritoriji vratiti pod nadzor ukrajinskih vlasti: „Mi smo uvjereni kako su Doneck i Lugansk teritroij Ukrajine.“ Ministar je naglasio kako je u vrijeme vojnih operacija na jugo-istoku zemlje poginulo 2655 ukrajinskih vojnika, a općenito, poginulo je više od 10 tisuća Ukrajinaca, a još ih je 20 tisuća ranjeno. Ukrajina je izgubila 43 tisuće kilometara kvadratnih svog teritorija, kazao je ministar Poltorak.

Podsjećamo kako su još do nedavno pojedini visoki ukrajinski dužnosnici javno govorili o vojnom riješenju krize kao alternativi neuspjehu pregovora u sklopu Minskih sporazuma. Tako je, u travnju, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksandar Turchinov izjavio kako opravdava napadačke akcije ukrajinskih vojnih struktura u Donbasu, kada je pozivao vojnike da se „metar po metar, kilometar po kilometar probijaju na istok“.

I ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov još je ranije izjavio kako ukrajinska vojska mora biti spremna na povratak okupiranih teritorija. U veljači ove godine Avakov je kazao kako Kijev ima „konkretan plan“ za povrat Donbassa.

Promjena retorike s vojne na političku moguće je rezultat i iznenadnog i kratkog posjeta ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, gotovo istodobo kada je u Bijeloj kući prošlog tjedna boravio i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. Detalji kratkog razgovora Trump-Klimkin nisu poznati ali je sasvim sigurno da susret nije održan slučajno i uz odsustvo konkretnog razloga. Sve se ovo mora promatrati u sklopu šireg konteksta, u koji svakako ulaze i intenzivirani diplomatski i politički kontakti Zapada i Rusije, nezabilježeni od vremena zahladnjenja njihovih odnosa 2014. godine, upravo zbog ukrajinske krize.Također  sigurno nije bez razloga baš prošlog tjedna Europski parlament donio odluku o ublažavanju viznog režima za državljane Ukrajine. 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like