Kijev pogođen s dva projektila tijekom posjeta glavnog tajnika UN-a

Kijev je u vrijeme posjeta glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa bio pogođen s dva ruska projektila, kazali su jutros ukrajinski dužnosnici, dok Zapad vjeruje da bi bitke za Mariupolj i ostala područja na istoku i jugu zemlje mogle biti odlučujuće za ishod rata, piše Reuters.
Ipak, do napada je došlo nakon nekoliko dana zatišja. Stanovnici sve više vraćaju u grad. Kafići i drugi poslovni prostori su se ponovno otvorili, a sve je veći broj ljudi vani, uživajući u proljetnom vremenu, opisuje Time.

Projektili su pali na četvrt grada Ševčenkova, koja se nalazi u širem centru grada i sjevernozapadno od trga. U napadu je ranjeno najmanje 10 ljudi. “Moramo ostati budni. Ne smijemo misliti da je rat gotov”, rekao je Zelenski. Ukrajinski generali ističu da Rusija pojačava napade na Donbas te da paljba “ruskih okupatora” stiže iz svih pravaca.

Kijev od Zapada traži teško naoružanje, a američki predsjednik Joe Biden je od Kongresa, po tko zna koji put, zatražio zeleno svjetlo za vojnu i humanitarnu pomoć u iznosu od rekordnih 33 milijarde dolara. “Moramo poduprijeti Ukrajinu u borbi za svoju slobodu. Cijena ove borbe nije jeftina, ali bi popuštanje agresiji bilo skuplje”, rekao je Biden. SAD, koji je sa svojim saveznicima nametnuo Rusiji stroge sankcije, nada se da će Ukrajinci ne samo odbaciti ruski napad na istoku već da će ruska vojska oslabiti kako više ne bi predstavljala prijetnju susjedima.

Moskva tvrdi da NATO, koristeći Ukrajinu, vodi “posrednički rat” (proxy) protiv Rusije, a Putin je najavio “munjevitu” osvetu u slučaju jačeg uključivanja Zapada u sukob. Također upozorava na znakovitu eskalaciju zbog ukrajinskih napada na ruski teritorij.

“Na Zapadu otvoreno pozivaju Kijev da napada Rusiju, uključujući i oružjem koje je stiglo iz NATO zemalja”, rekla je novinarima u Moskvi glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova. “Ne savjetujem vam da dalje testirate naše strpljenje”, dodala je. Rusko ministarstvo obrane u utorak je reklo da će Moskva, ako se ti napadi nastave, ciljati centre za donošenje odluka u Ukrajini, uključujući i one gdje zapadni savjetnici pomažu Kijevu.

Komentari

komentar





You may also like