Kijev pozvao Ukrajince da napuste područja pod ruskom okupacijom zbog skorašnje ofenzive

Kijev je u utorak pozvao Ukrajince da napuste područja pod ruskom okupacijom radi skorašnje ukrajinske ofenzive. “Savjetujem Ukrajincima na privremeno okupiranim područjima da odu u treće zemlje ili da se pripreme”, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk na Telegramu bez dodatnih objašnjenja.

“Znate što treba činiti, čuvajte sebe i svoju djecu”, rekla je Vereščuk “Dužnosnici okupatora još imaju vremena otići odande”, nastavila je Vereščuk. Neki od njih već spremaju svoje stvari, rekla je dodavši da bi bilo “dobro da povedu svoje suradnike sa sobom”.

Ukrajinska protuofenziva se najavljuje već mjesecima, ali Kijev nije još bio specifičan u vezi lokacije takve ofenzive.

Američko ministarstvo obrane u utorak je najavilo novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2.6 milijardi dolara, što uglavnom uključuje streljivo za topničko oružje i druge oružane sustave poput višecijevnih raketnih bacača HIMARS. Oružje i streljivo u vrijednosti od 500 milijuna dolara stići će iz vojnih zaliha SAD-a, najavio je Pentagon u utorak.

Dodatno, Ukrajina će dobiti streljivo i oružje u vrijednosti 2,1 milijardi dolara, koje će biti nabavljeno iz industrije, rečeno je. U tom paketu će biti radarski sustavi za protuzračnu obranu, komunikacijska oprema, raketni bacači i vozila raznih tipova.

Komentari

komentar





You may also like