Kijev se oglasio o tome koje teritorije će ciljati mogućim novim avionima i projektilima dugog dometa

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Kijev neće koristiti borbene zrakoplove i dalekometna oružja (ako ih Zapad isporuči) za napade na ruski teritorij, ali će ih svakako koristiti “za oslobađanje ukrajinskih teritorija”.

“Možemo jamčiti da ćemo koristiti zapadno oružje za oslobađanje ukrajinskih teritorija”, rekao je Kuleba u intervjuu za Sky News. Novo oružje će se koristiti za napade na pripojene teritorije Rusije, rekao je predstavnik Kijeva. Pri tome je zasigurno mislio na regije Donjecka, Luganska, Zaporižja i Hersona. Vrlo vjerojatno je mislio i na Krim. Ukrajina već je napadala Krim i aktivno naglašavaju da ga planiraju vratiti pod ukrajinsku kontrolu. Zeleno svijetlo za napade na Krim su dobili i od Washingtona, čiji generali i predstavnici su u više navrata govorili da su vojni objekti na Krimu “legitimna meta” ukrajinskih snaga.

S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov opetovano govori da što dalekometnije projektile Ukrajina dobije, da to ruska vojska mora dalje potisnuti ukrajinsku vojsku od svojih granica kako bi “osigurali teritorij Ruske Federacije”. Drugim riječima, pokušali bi se uopće ne dovesti u poziciju da teritorij same Rusije može biti gađan. S obzirom da će Kijev vrlo vjerojatno od Londona dobiti projektile zrak-zemlja dugog dometa zvane Storm Shadow koji imaju domet od najmanje 300 km, prema toj prijetnji Lavrova, ruska vojska bi morala osvojiti najmanje pola Ukrajine kako bi bila sigurna.

U međuvremenu, Europski parlament traži od država da Kijevu prebace sve vrste oružja, uključujući i borbene zrakoplove, a države u bloku jedna po jedna objašnjavaju da nisu spremne izvršiti takve isporuke. Barem nitko ne želi biti prvi.

Poljska, koja se prethodno aktivno zalagala ne samo za pooštravanje proturuskih sankcija, već i za obimnije isporuke vojne pomoći Ukrajincima, sada, poput Rima i Londona, obećava da će razmisliti o opskrbi Ukrajine borbenim zrakoplovima, ali samo u koordinaciji s NATO-om. Varšava podsjeća da postoje druge europske zemlje koje imaju puno više borbenih aviona od njih. Sjedinjene Države potpuno su se odrekle isporuke svojih F-16 Kijevu. Predsjednik Joe Biden, koji je u ponedjeljak proveo nekoliko sati u Kijevu i najavio novi paket pomoći oružanim snagama Ukrajine, naznačio je da američki lovci trebaju ostati u službi Washingtona i da su tamo najpotrebniji.

Ukrajina će od Londona dobiti prve dalekometne projektile: Vjerojatno Storm Shadow dometa 300km





Komentari

komentar





You may also like