Kijev: Sve žene, djeca i starije osobe evakuirane iz Azovstala

Sve žene, djeca i starije osobe evakuirani su iz čeličane Azovstal, posljednjeg mjesta ukrajinskog otpora u posve razorenom Mariupolju koji je od početka ruske invazije 24. veljače pod stalnom opsadom ruskih snaga, objavila je u subotu zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, izvještava France Presse.

“Predsjednikova naredba je izvršena: sve žene, sva djeca i sve starije osobe evakuirane su iz Azovstala. Ovaj dio humanitarne misije je završen”, objavila je potpredsjednica vlade na društvenim mrežama. Agencija Reuters je nešto ranije u subotu prenijela da još traju ruski napadi na Azovstal i da su proruski separatisti iz regije Donjeck objavili da je 50 civila evakuirano iz čeličane u subotu.

U operacijama koje se već tjedan dana vode pod pokroviteljstvom UN-a i Međunarodnoga odbora Crvenog križa (ICRC) evakuirano je, navodi Kijev, gotovo 500 civila. U kasnom obraćanju u subotu navečer Zelenski je rekao da se vlasti sada fokusiraju na evakuaciju ranjenih kao i na uspostavi humanitarnih koridora za sve stanovnike Mariupolja i okolnih naselja.

Ukrajina je u subotu zatražila od Liječnika bez granica (MSF) da organizira misiju evakuacije i zbrinjavanja vojnika iz čeličane Azovstal u Mariupolju, navodi se u priopćenju objavljenom nekoliko sati nakon objave vijesti o evakuaciji civila. Dopredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk napisala je pismo Michelu-Olivieru Lachariteu, voditelju kriznog programa humanitarne organizacije i šefu misije MSF-a u Ukrajini, ističe se u priopćenju ministarstva za reintegraciju privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija. Ministarstvo poziva MSF da organizira misiju sa zadaćom da se evakuiraju branitelji iz Mariupolja i iz Azovstala te da se osigura njega ranjenicima čija je ljudska prava Ruska Federacija prekršila”, navodi se u priopćenju napisanom na engleskom. Branitelji u velikom industrijskom kompleksu “već su 72 dana izloženi bombardiranju i neprestanim napadima ruske vojske” a “ranjeni vojnici zbog nedostatka lijekova, vode i hrane umiru od gangrene i od sepse”, ističe ministarstvo.

Prema istrazi Associated Pressa, broj civila za koje se strahuje da su ubijeni u granatiranju kazališta u Mariupolju u ožujku veći je od prvotno predviđenog. Tvrdi se da je oko 600 ljudi umrlo unutar i izvan zgrade, što je dvostruko više od procijenjenog broja žrtava. Novinari AP-a u istrazi  su se oslanjali na intervjue s 23 preživjela, spasiteljima i ljudima koji su blisko upoznati sa skloništem. AP zaključke temelji i na dva seta tlocrta kazališta, fotografijama i videozapisima snimljenim u kazalištu prije, tijekom i nakon tog dana.

 





Evakuirano još gotovo 500 civila iz Azovstala i Mariupolja

Komentari

komentar





You may also like