Kijev tvrdi da je Rusija blizu ukrajinske granice razmjestila 100 000 vojnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se u blizini ukrajinske granice nalazi gotovo 100 000 ruskih vojnika i da su zapadne zemlje s Kijevom podijelile informacije o aktivnom razmještanju ruske vojske, prenosi Reuters.

“Nadam se da svijet sada može jasno vidjeti tko doista želi mir, a tko gomila 100 000 vojnika na našoj granici”, rekao je u snimci govora od ovoga tjedna prenesenoj na njegovoj internetskoj stranici.

Pokreti ruske vojske blizu granice s Ukrajinom izazvali su strahovanja od mogućeg napada. Moskva je takva nagađanja odbacila kao pokušaje poticanja napetosti i požalila se na sve veću aktivnost Sjevernoatlantskog saveza, NATO-a, u regiji. Ukrajinski ministar obrane je 3. studenog iznio procjenu da se u blizini ukrajinske granice nalazi 90 000 ruskih vojnika.

Iz Moskve redovito govore da imaju pravo razmještati svoju vojsku kako žele unutar granica svoje zemlje. Također, glasnogovornica Maria Zaharova je ranije ovog tjedna kazala da su nove informacije o gomilanju vojske “kampanja dezinformacija” koju orkestriraju američki mediji.

Ukrajina se u istočnoj regiji Donbas bori protiv separatista koje podržava Rusija a u sukobu je, po Kijevu, poginulo od 2014. više od 14 000 ljudi. Mirovni plan za rješenje sukoba dogovoren 2015. je na ledu, a Moskva redovito optužuje Kijev za sabotiranje njegove provedbe.

Komentari

komentar

You may also like