Kijev tvrdi da je Rusija izgubila 24 tenka i 800 ljudi u jednom danu dok se obrana Hersona raspadala

Ukrajina je opisala vojne uspjehe koje je ostvarila na dan kada je zemlja slavila povlačenje Moskve iz Hersona usred izvješća da su ruske snage uništile cestovne i željezničke mostove, piše Newsweek.

Ukrajinske oružane snage priopćile su u subotu ujutro da je u prethodna 24 sata Rusija izgubila 810 vojnika, podigavši ​​ukupan broj mrtvih od početka invazije na više od 80 000.

Ažuriranje također navodi da je Rusija izgubila 24 tenka i 34 oklopna vozila. Ukrajinske zračne snage izvele su 16 napada na moskovsku vojsku, u kojima su ciljali osoblje, oružje i vojnu opremu.
Newsweek je kontaktirao rusko ministarstvo obrane radi odgovora na neprovjerene ukrajinske tvrdnje, a procjena Kijeva o gubicima Moskve veća je od zapadnih procjena.

Vijest dolazi u trenutku kada kijevske snage navodno dovršavaju oslobađanje zapadne obale rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, nakon ruskog povlačenja. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage dovršile povlačenje na istočnu obalu rijeke u petak u 5 ujutro, iako je Institut za proučavanje rata (ISW) rekao da su neki ruski vojnici vjerojatno još uvijek na zapadnoj obali i raštrkani diljem regije. “Ukrajinske snage brzo će dovršiti oslobađanje svih područja koja još nisu pod njihovom kontrolom”, objavio je američki think tank u petak.

ISW je dodao da su satelitske slike potvrdile izvješća da su ruske trupe uništile mostove kako bi blokirale ukrajinsko napredovanje prema središtu regije Herson. To su bili Antonivsky most i željeznički most kod Hersona; most na brani Nova Kakhovka istočno od grada, u blizini Nove Kahovke; i most Darivka, sjeveroistočno od Hersona, preko rijeke Inhulets. Uništavanje mostova opisalo je i britansko Ministarstvo obrane (MOD), koje je reklo da je povlačenje vjerojatno započelo već 22. listopada, kada su ruske osobe postavljene u Hersonu pozvale civile da napuste grad.

Kao jedini regionalni glavni grad koji je Moskva zauzela od početka rata, “povlačenje donosi značajnu štetu reputaciji”, rekli su britanski obrambeni dužnosnici, te je to “javno priznanje” problema s kojima su se ruske snage suočile na zapadnoj obali Dnjepra. “Vjerojatno je da Rusija još uvijek pokušava evakuirati snage iz drugih područja oblasti (regije) preko rijeke na obranjive položaje na istočnoj obali”, priopćilo je britansko ministarstvo obrane..





U međuvremenu, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u subotu novinarima u Phnom Penhu u Kambodži, gdje je na summitu ASEAN-a (Udruga zemalja jugoistočne Azije), da je rusko povlačenje iz Hersona “izvanredna pobjeda”.

ISW: Loše opremljene ruske trupe suočene s teškom zimom





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like