Kijev tvrdi da je Rusija rasporedila 8 razarača s “Kalibr” projektilima blizu njihove obale

Prema ukrajinskim obavještajnim podacima, u Crnom moru se nalazi osam ruskih razarača s krstarećim raketama. To je izvijestio glasnogovornik Ministarstva obrane Ukrajine, Oleksandr Motuzjanjk, prenosi Ukrinform.

Motuzjanjk je istaknuo da skupine neprijateljskih brodova u Crnom i Azovskom moru nastavljaju izolirati obalu Ukrajine, provode izviđanja i pružaju vatrenu potporu svojim postrojbama na obali. “Moram napomenuti da se prema našim obavještajnim podacima u Crnom moru nalazi 8 nosača krstarećih raketa Kalibr. Sveukupno mogu ispaliti salvu od 58 projektila odjednom”, rekao je glasnogovornik. Njihova “prisutnost je opasna za civile”, tvrdi glasnogovornik iz Kijeva.

Krstareći supersonični projektil 3M-14T Kalibr, prema vijestima ruske državne televizije (emitirane krajem 2015.), može postići maksimalnu brzinu od 3 Macha, a domet leta je 4000 km. Projektil može u letu promijeniti smjer 147 puta, automatski prati teren, ali može biti i kontroliran u letu. Leti vrlo nisko i može ponijeti 500 kg bojeve glave (konvencionalne ili nuklearne).

Sjetimo se da je ukrajinska vojska potopila veliki transportni brod u Berdjansku prije nešto više od mjesec dana, ali i zapovjedni brod crnomorske flote- krstaricu Moskvu. Moskvu su pogodila dva projektila Neptun iz blizine Odese. Prevrnuo se i potonuo 14. travnja, što je postao najveći gubitak Rusije od početka rata. Rusija inzistirala da je brod potonuo dok je bio vučen u luku nakon eksplozije streljiva.

Komentari

komentar





You may also like