Kijev tvrdi da je Rusija u Mariupolju prvi put koristila strateške bombardere

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Моtuzjanik izjavio je u petak da je Rusija, prvi put od početka invazije, upotrijebila strateške bombardere za napad na opkoljeni lučki grad Mariupolj, izvještava Reuters.

Tupoljev Tu-22M je nadzvučni strateški bombarder velikog doleta. Razvijen je u bivšem SSSR-u, a velik broj zrakoplova još je uvijek aktivan u Ruskom ratnom zrakoplovstvu.

Ukrajinske vlasti već su izvještavale o uporabi strateških bombardera i krstarećih projektila od strane Rusije.

Motuzjanik je također kazao da su se u gradu, koji ruske snage nisu uspjele potpuno zauzeti, aktivne borbe vodile oko željezare Iljič i luke. Dodao je da se Rusija usredotočila na zauzimanje gradova Rubižne, Popasna i Mariupolj.

Istovremeno, Rusija je priopćila da je izvršila jedno od najsnažnijih raketiranja Kijeva od povlačenja snaga s tog pravca napada na Ukrajinu prije dva tjedna.

Rusko ministarstvo obrane ranije u petak je objavilo da je krstarećim projektilima pogodilo vojni cilj u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu. Cilj je identificiran kao tvornica Vizar, koja proizvodi i popravlja protubrodske projektile, prenosi Reuters. Rusija je obećala da će pojačati napad na grad nakon što je navela da su ukrajinske snage uništile stambene zgrade u regiji Brjansk. U petak ujutro začule su se eksplozije u Kijevu i drugim gradovima poput Harkova i Hersona.





“Broj i opseg raketnih napada na ciljeve u Kijevu povećat će se kao odgovor na bilo kakve terorističke napade ili sabotaže na ruskom teritoriju koje je počinio nacionalistički režim u Kijevu”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad čeličanom Iljič u Mariupolju koji je tjednima pod opsadom ruskih snaga.

Snažne eksplozije čule su se nakon što je rusko ministarstvo obrane objavilo da je Moskva, vodeći brod ruske Crnomorske flote, potonuo dok je bio tegljen nakon što je teško oštećen.





Ukrajina je tvrdila da je šteta na Moskvi rezultat jednog od njezinih raketnih napada. Rusko ministarstvo obrane govorilo je samo o izbijanju požara i eksploziji streljiva.

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like