Kijev tvrdi da Rusija sprema “psihološki napad”: Uništavanje odašiljača i lažiranje vijesti o predaji

Ruski dužnosnici objavili su priopćenje danas poslijepodne u kojem su rekli da se pripremaju pokrenuti “visoko precizne napade” na “tehnološke centre ukrajinske sigurnosne službe i na 72. glavni centar PsyOps u Kijevu”. U priopćenju se navodi: “Pozivamo ukrajinske građane koje nacionalisti koriste za provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini telekomunikacijskih stanica da napuste svoje domove.” Dužnosnici su tvrdili da se napadi izvode kako bi se “spriječili informacijski napadi na Rusiju”, javlja BBC.

S druge strane, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov upozorio je na mogući “psihološki napad” Rusije. Preko Facebooka je objavio da Rusija prvo planirala poremetiti komunikaciju. Nakon toga uslijedit će masovna distribucija lažnih vijesti o tome kako je ukrajinsko vojno vodstvo pristalo na kapitulaciju. Ministar je bio još specifičniji: “Kako bi potkrijepili lažne vijesti, objavit će fotografije potpisanih dokumenata i lažni video”.

Na tragu ove vijesti je vjerojatno i ruski napad na glavni TV toranj u Kijevu. Na snimkama se vidi da je pogođen sam toranj i prostor oko njega. To se dogodilo oko 16 sati, a u napadu je poginulo pet osoba. Toranje visok čak 385 metara i služi, primarno, za odašiljanje signala ukrajinske televiziji i radija. Ukrajinski dužnosnik Anton Heraščenko optužio je rusku vojsku da pokušava poremetiti komunikacijski signal grada. Prema The Kyiv Independentu, emitiranje ukrajinskih TV kanala prekinuto je nakon napada.

Komentari

komentar

You may also like