Kijev: U ruskom raketnom napadu pogođena ključna infrastruktura

U veljači 2022. napetosti između Rusije i Ukrajine prerasle su u rat punih razmjera, a Rusija je pokrenula iznenadni napad na ukrajinski teritorij. Unatoč početnim neuspjesima, Ukrajina je obranila Kijev i potom uz pomoć zapadnih saveznika uspjela postaviti snažnu obranu. Rat se od tada uglavnom prebacio u istočne regije Ukrajine, gdje borbe i dalje bjesne. Rusija nije bila u stanju osigurati veće pobjede posljednjih mjeseci i pribjegla je izvođenju zračnih napada na ključnu infrastrukturu Ukrajine. Humanitarni i ekonomski danak sukoba nastavlja rasti, a kraj mu se ne nazire.

Iz ukrajine stiže vijest o novom ruskom raketnom napadu. Ukrajinski dužnosnici objavili su u subotu ujutro da je pogođena ključna infrastruktura u Kijevu, a napadnuti su i Harkiv i Zaporižja, prenosi Reuters.

Prije nego je označena zračna uzbuna u Kijevu je odjeknulo više eksplozija, a vlasti su pozvale stanovnike da odu u skloništa. “Raketni napad na objekte ključne infrastrukture. Detalji se provjeravaju”, objavio je zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

Kijevska vojna uprava nije objavila o kojoj se infrastrukturu radi. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je stanovnike da odu u skloništa. Rekao je i da su ostaci projektila pali na nenaseljeno područje na zapadu Kijeva. Radi se o prvom velikom napadu na ukrajinsku prijestolnicu od Nove godine.

Guverner ukrajinske Čerkaske oblasti upozorio je da bi Rusija tijekom dana mogla izvesti snažan raketni napad te je također pozvao stanovništvo da se skloni na sigurno. Guverner južne Mikolajevske oblasti Vitalij Kim upozorio je da je 17 ruskih bombardera Tupoljev poletjelo iz zračnih baza. Njegova izjava je uslijedila netom nakon zračnih napada na Kijev i Harkiv.

Medij: Kada se napadi na civilnu infrastrukturu smatraju ratnim zločinom?





Komentari

komentar





You may also like