Kijev: Ukrajinske snage uglavnom kontroliraju ključnu cestu na istoku zemlje

Ukrajinska vojska u velikoj mjeri kontrolira ključnu cestu koja povezuje dva okruga pod ruskom okupacijom na istoku zemlje, objavili su kijevski dužnosnici u petak, prenosi Reuters.

Nakon vraćanja dijelova teritorija u munjevitoj ofenzivi, ukrajinske se snage sada polako probijaju na istok u regiju Luhansk kako bi preuzeli kontrolu nad gradovima pod ruskom okupacijom, Svatove i Kreminu, koja se nalazi 45 kilometara južno od Svatova. “Cesta od Svatova do Kremine praktički je pod kontrolom oružanih snaga Ukrajine. Naši vojnici napreduju na dnevnoj razini”, rekao je nacionalnoj televiziji Serhij Gajdaj, guverner regije Luhansk.

Separatistički dužnosnik kojeg podupire Rusija izvijestio je u srijedu o teškim borbama u okruzima Kremina i Svatove, koji su poprište borbi otkad su ukrajinske snage potjerale rusku vojsku iz susjedne regije Harkiv u rujnu.

Odvojeno, uprava ukrajinske obavještajne službe rekla je da su njezini agenti, koji se bore uz regularnu vojsku, u nedjelju zauzeli selo Nevske, ubivši pritom 34 Rusa. Nevske je 10 kilometara zapadno od ceste koja povezuje Svatove i Kreminu. Dnevno izvješće glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga nije spomenulo ni Svatove i Kreminu. Kasnije je na Facebooku objavljeno da su ruske snage granatirale desetke ciljeva uzduž većeg dijela bojišnice.

Iz Hersona se povlače ruski dužnosnici, a sele i spomenike ruske kulture?





 

Komentari

komentar





You may also like