Kim Jong-un aktivirao vojsku zbog razornih poplava u Sj. Koreji

Sjevernu Koreju ne štede vremenske (ne)prilike. Prošle godine ovu ionako siromašnu državu, zahvatio je niz oluja i poplava u vlažnom dijelu godine, da bi slijedila nezapamćena suša koja je desetkovala poljoprivredu i natjerala vlast da aktivira vojne rezerve hrane. Očekivali su da će ih spasiti urod ove jeseni. No, i očekivani urod sada je doveden u pitanje, barem na jugu zemlje, kojeg su zahvatile razorne poplave.

Najmanje 1100 kuća je oštećeno, a preko 5000 ljudi je evakuirano u poplavama koje nose ceste i mostove. Voda dolazi do krovova kuća, vidljivo je na snimkama državne KCNA. “Stotine hektara poljoprivrednog zemljišta” poplavljene su u južnoj pokrajini Hamgyong, a ceste i nastambe oštećene zbog puknuća brana, rečeno je u televizijskom prilogu.

Kim Jong-un naredio je vojsci da pomogne pri evakuaciji i spašavanju ljudi. Vojnici pogođenom području nose potrebnu hranu, šatore, odjeću i deke, a sjevernokorejski vođa je najavio i financijsku pomoć pogođenom području i pomoć vojske u izgradnji i obnovi.

No, kišama se ne nazire kraj. Ionako natopljeno tlo teško će primiti nove litre kiše koja bi, sudeći prema prognozama, trebala padati do utorka (10.8.) u više pokrajina, prema navodima Ri Yong Nama, zamjenik ravnatelja sjevernokorejske meteorološke službe.

U petak su se telefonskim putem čuli državni tajnik SAD-a Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Chung Eui-yong. Raspravljali su o mogućnosti humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji, tvrde iz oba ureda, ali ne navode detalje, prenosi The Guardian.

 

Komentari

komentar

You may also like