Kim Jong Un: Moramo biti spremni i na dijalog i na sukob sa SAD-om

Kim Jong Un, sjevernokorejski vođa osvrnuo se prvi puta na odnos sa SAD-om pod predsjedništvom Joe Bidena. Učinio je to na sastanku Radničke partije u Pjongjangu.

“Država se mora pripremiti i za dijalog i za sukob, posebice mora biti potpuno pripravna za sukob”, rekao je vođa izolirane države o odnosu prema Washingtonu, navodi KCNA.

Kim je dodao kako moraju biti “spremni obraniti dostojanstvo države i njene interese usmjerene prema nezavisnom razvoju” Osim toga, Sj. Koreja treba biti spremna odgovoriti “oštro i brzo” na bilo kakav pokušaj ugrožavanja stabilnosti na Korejskom poluotoku.

S druge strane, Bidenov ured nije previše optimističan u vezi skladnog diplomatskog odnosa. Tvrde da niti jedna prijašnja administracija, uključujući i Trumpa koji se tri puta nalazio s Kimom, nije uspjela ograničiti razvoj nuklearnog programa ove države. U predizbornoj kampanji Biden je Kima nazvao “nasilnikom”. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki komentirala je odnos rekavši kako”naša politika se neće fokusirati na cjenkanje, niti na strateško strpljenje.”- prenosi BBC.

Komentari

komentar





You may also like