Kim Jong-un najavio daljnje jačanje nuklearnog programa

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un obećao je dodatno ojačati program nuklearnog oružja svoje zemlje, izvijestili su južnokorejski mediji u utorak, prenosi Anadolu Agency.

Kim je to objavio na velikoj vojnoj paradi uoči 90. godišnjice osnivanja Korejske narodne revolucionarne armije (KPRA), izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Upozorio je da bi u najgorem slučaju mogli iskoristiti svoj nuklearni arsenal.

“Naša osnovna misija u vezi s nuklearnom energijom je odvraćanje od rata, ali naše nuklearno oružje može biti ograničeno samo unutar granica sprječavanja rata sve dok se ne stvori situacija kojoj se nikada ne nadamo svjedočiti u ovoj zemlji”, rekao je Kim, a prenosi agencija.

Fotografije koje su podijelili državni mediji pokazuju da je na paradi prikazana i novotestirana interkontinentalna balistička raketa (ICBM).

U prikrivenom spominjanju SAD-a, rekao je da će sve snage koje traže vojnu konfrontaciju biti poražene, piše Anadolu Agency.
Njegove su primjedbe uslijedile samo tjedan dana nakon što je specijalni predstavnik SAD-a za Sjevernu Koreju, veleposlanik Sung Kim, upozorio da će se Sjeverna Koreja suočiti s teškim odgovorom na bilo koju od svojih provokacija.

Ranije su sjevernokorejski državni mediji objavili da je ta zemlja testirala novu vrstu taktički vođenog oružja, očito kao dio napora da pojača svoje nuklearne sposobnosti.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a od 2006. zbog svog nuklearnog programa, koji je odbila napustiti. Osim toga, Washington je uveo vlastite sankcije zemlji kako bi kaznio komunističku državu za razvoj svojih obrambenih sposobnosti.

Prošle su godine porasle napetosti na Korejskom poluotoku jer i Sjever i Jug provode česte vojne vježbe u demonstraciji moći.

Sjeverna Koreja samo je ove godine provela više od 12 testiranja projektila, uključujući i testiranje novorazvijene hipersonične rakete.

Južnokorejski su dužnosnici 11. ožujka tvrdili da je Sjeverna Koreja počela obnavljati tunele na lokaciji za testiranje nuklearnog oružja, koji su zatvoreni 2018. godine.
Neki dijelovi nuklearne lokacije uništeni su u prisutnosti stranih medija uoči prvog sastanka sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Do razvoja događaja došlo je nakon što je Kim u siječnju zaprijetio da će zemlja razmotriti nastavak “svih privremeno obustavljenih” obrambenih aktivnosti kako bi ojačala svoju obranu od SAD-a. Očito je mislio na Pjongjangov samonametnuti moratorij na testiranje nuklearnih i raketa dugog dometa, koji je na snazi ​​od 2017. godine, piše Anadolu Agency.

Komentari

komentar

You may also like