Kim Jong-un odbio SAD-u predati spisak nuklearnih objekata

Japanski medij Yomiuri izvijestio je 15. listopada, pozivajući se na neimenovane izvore, kako je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu odbio dati spisak nuklearnih objekata za izvršenje inspekcije prije potpisivanja deklaracije o formalnom završetku Korejskog rata (1950.-1953.).

Navodno je, kao odgovor na Pompeovu molbu za dostavom barem djelomičnog spiska nuklearnih objekata, Kim Jong-un odgovorio, kako „u uvjetima nepostojanja odnosa povjerenja, čak i ukoliko spisak bude dostavljen, SAD svejedno vjerojatno u njega ne mogu povjerovati“. „Može se dogoditi da podatke budu tražili ponovo. Tada će niknuti spor“, interpretira japanski medij riječi sjevernokorejskog predsjednika.

Kim Jong-un je naglasio, kako je „za denuklearizaciju prije svega nužno izgraditi povjerenje između SAD-a i Sjeverne Koreje“.

Podsjećamo: na prvom, povijesnom susretu sjevernokorejskog i američkog predsjednika Kim Jong-una i Donalda Trumpa 12. lipnja u Singapuru, dvojica čelnika dogovorila su se o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i poboljšanju međusobnih odnosa. Naravno, osim mnogih medija diljem svijeta, koji su tada izvješćivali kao da su svi problemi između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i oni na Korejskom poluotoku de facto i riješeni, trezveniji analitičari ukazivali su kako se radi o samom početku dugotrajnog pregovaračkog procesa, neizvjesnog krajnjeg rezultata.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like