Kim Jong Un: stanje s hranom u Sj. Koreji postaje “napeto”

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un na otvaranju političke konferencije se osvrnuo na stanje u svojoj zemlji. Iznio je nekoliko problema. S obzirom na to da sjevernokorejski vođe i mediji često uljepšavaju stanje, sada bi mogli zaključiti da su problemi u ovoj izoliranoj državi prilično ozbiljni.

“Situacija s hranom sada postaje napeta zbog toga što poljoprivredni sektor nije uspio osigurati proizvodnju žitarica zbog štete o uragana prošle godine.”- rekao je Jong Un, a prenijela državna KCNA.

Kim je najavio sugrađanima da se pripreme za proširene mjere protiv COVID-a 19.

Osim uragana i suše, analitičari tvrde da su Koreji naštetile i stroge mjere protiv Covid-19, ali i kinesko zatvaranje granica zbog istog razloga. Naime, Kina je glavni i skoro jedini trgovački partner ovoj autoritarnoj državi.

Sjevernoj Koreji i nestašici hrane svakako nisu pomogle ni stroge dugogodišnje sankcije Zapada zbog njenog nuklearnog programa. Trump, unatoč sastancima s vođom Sj. Koreje, nije uspio iznaći dogovor koji bi podrazumijevao ukidanje ili smanjenje sankcija.

Čak i prije pandemije, oko 40% stanovništva nije imalo sigurnu opskrbu hranom, prema izvješću Vijeća za ljudska prava (HRC).





 

Komentari

komentar





You may also like