Kina aktivno razvija termonuklearnu energetiku kroz projekt „umjetnog sunca“ (Video)

Globalni medij CNBC piše o važnom napretku u razvoju tehnologije termonuklearne sinteze (fuzije), koja može biti dovršena do 2023 godine i koja se može uporabiti za proizvodnju čiste energije u Kini za 50-60 godina.

Medij Science and Technology Daily prenio je riječi vodećih kineskih znanstvenika iz ovog područja, koji kažu kako Kina planira „udvostručiti brzinu gorenja umjetnog sunca“ u svakih 16-17 mjeseci.

Tijekom ovog mjeseca znanstvenici koji rade na ovom projektu, u vrijeme provođenja eksperimenta održavali su rastaljenu plazmu na temperaturi sunčeve jezgre više od 100 sekundi. To je gotovo dvostruko više u odnosu na prijašnji rekord tog znanstvenog tima postignut prošle godine. Znanstvenici teže zadržavanju goreće plazme više od 1000 sekundi, korišteći prstenovu konstrukciju tzv. tokamak, koja će omogućiti, kako se očekuje, da plazma daje dostatnu lančanu nuklearnu reakciju, a što bi bio važan korak za dobivanje energije.
Ta faza trebala bi biti dostignuta za manje od šest godina, smatraju kineski stručnjaci, a tako usavršena tehnologija, smatraju, mogla bi se koristiti za proizvodnju energije za 50-60 godina, piše isti medij.

Eksperimentalni napredni tokamak (Experimental Advanced Superconducting Tokamak, EAST), koji se trenutačno razvija u Kini, omogućuje modeliranje lančane reakcije koja postoji na suncu uz pomoć plazme, čime bi se riješilo pitanje osiguranja goleme količine čiste energije. Taj projekt primarno su osmislili ali ga u praksi nisu realizirali sovjetski fizičari još 50-ih godina prošlog stoljeća. Problem u dosadašnjem razvoju te tehnologije sastoji se u teškoćama oko osmišljavanja načina na koji bi se energija mogla koristiti polako i da ona bude pod kontrolom.

Kineska tehnologija u ovom projektu preuzela je primat u svijetu, tvrde tamošnji znanstvenci, koji navode kako Kina može „tijekom slijedećih nekoliko godina“ početi izgradnju velikog reaktora za termonuklearnu sintezu, kako bi se procijenilo, je li moguće dobivanje energije na taj način.Osim toga Kina je ključni sudionik projekta „Međunarodi eksperimentalni termonuklearni reaktor“ (ITER) u sklopu kojeg se u gradu Cadarache, na jugu Francuske, gradi najveći svjetski termonuklearni reaktor. Njegova izgradnja trebala je biti dovršena 2016. godine, ali je zbog povišenih troškova u odnosu na prvotno predviđene, rok početka provedbe eksperimenta pomaknut na 2025. godinu.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like