Kina: Australija, UK i SAD će “platiti cijenu” zbog diplomatskog bojkota zimskih OI

Kina je rekla da će Australija, UK i SAD platiti cijenu za svoje “pogrešne radnje” nakon što su odlučile ne poslati vladina izaslanstva na zimske Olimpijske igre u Peking u veljači, prenosi Xinhua. Takva odluka ukazuje na eskalaciju diplomatskih napetosti između Kine i SAD-a i američkih saveznika.

Washington je, očekivano, bio prvi koji je najavio bojkot, rekavši u ponedjeljak da njihovi vladini dužnosnici neće sudjelovati na igrama u veljači zbog kineskih “zvjerstava oko ljudskih prava”.

“Sjedinjene Američke Države, UK i Australija koriste platformu Olimpijskih igara za političku manipulaciju”, odgovorio je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. “Morat će platiti cijenu za svoja pogrešna djela”, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare. Wangovo upozorenje stiglo je dok EU razmatra svoj odgovor uz sve jači pritisak saveznika na bojkot.

Francuski ministar obrazovanja i sporta Jean-Michel Blanquer u četvrtak je u radijskom intervjuu rekao da Pariz neće slijediti taj primjer. “Moramo paziti na vezu između sporta i politike”, rekao je Blanquer. “Sport je zaseban svijet koji treba zaštititi od političkog uplitanja. Ako ne, stvari mogu izmaći kontroli i to bi moglo na kraju uništiti sva natjecanja”. Valja spomenuti da je odnos Pariza narušen upravo sa zemljama koje su najavile bojkot zbog vojnog sporazuma AUKUS.

Australski premijer Scott Morrison ranije je rekao da je odluka Canberre da ne šalje dužnosnike na Igre donesena kako bi se potaknula Kina na razgovor o ljudskim pravima u zapadnoj regiji Xinjiang. Drugi razlog je kineski potez blokiranja i jačeg oporezivanja uvoza australskih proizvoda.

Kina je poriče bilo kakvu nepravdu u Xinjiangu, domu ujgurske muslimanske manjine, i kazala da su optužbe o kršenju ljudskih prava zapravo izmišljene.





Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu je usvojio zakon o zabrani uvoza iz Xinjianga zbog zabrinutosti zbog prisilnog rada, što je jedna od tri mjere koje su podržane velikom većinom dok se Washington suprotstavlja tretmanu Pekinga prema ujgurskoj zajednici. SAD prakticiraju unilateralizam, protekcionizam i maltretiraju Kinu u ime “ljudskih prava”, odgovorili su iz Pekinga.

Komentari

komentar





You may also like