Kina bi mogla uskoro napasti Tajvan, kaže bivši australski premijer Abbott

Bivši australski premijer rekao je u petak kako misli da bi Kina mogla “uskoro” napasti Tajvan ili na neki drugi način produbiti sukob te da bi Zapad sada trebao planirati svoj vojni i gospodarski odgovor. “Mislim da moramo biti spremni misliti na nezamislivo”, rekao je bivši premijer Tony Abbott tijekom okupljanja u američkom Wilson Center-u, a prenosi EuToday.

“Mislim da je vrlo moguće da bi Kina u nekom trenutku, možda čak vrlo brzo, mogla pokrenuti pripajanje, bilo blokadom tzv. pobunjeničke pokrajine, pa ih nauče (Tajvance) da moraju napraviti neku vrstu kompromisa s Pekingom ili bi možda mogli čak ići ka invaziji punog razmjera”, dodao je.

Abbott smatra da je kineski čelnik Xi Jinping ohrabren blagom reakcijom Zapada na kinesko preuzimanje Hong Konga. Za razliku od Hong Konga, Tajvan bi pružio vojni otpor, ali bi mu i dalje bila potrebna podrška izvana, rekao je. “U nedostatku podrške drugih, Tajvanci bi to mogli smatrati neravnopravnom i u konačnici beznadnom borbom. Zbog toga mislim da je važno za tajvanske kolege u demokraciji, da im pružimo svu solidarnost koju možemo”, rekao je Abbott, dodajući da bi Zapad sada trebao planirati svoje vojne i ekonomske odgovore.

Abbott je ponovio da bi njegova država trebala preuzeti nuklearne podmornice SAD-a ili UK koje idu u “mirovinu” (američke klase Los Angeles ili britanske klase Trafalgar) jer novodogovorene podmornice na nuklearni pogon neće biti proizvedene još godinama. Podmornice na nuklearni pogon predlaže za prijelazno razdoblje. “Potrebne su nam bolje, veće i brže podmornice većeg dometa ne za dva desetljeća, nego sada”, rekao je, dodajući da su “izazovi hitni, a opasnost nije daleko”.

UK i Francuska su poslale flotile koje predvode nosači zrakoplova u regiju, a podmornica Kraljevske mornarice “HMS Astute” posjetila je Perth ovaj petak. Abbott je rekao da se nada da će UK poslati još više plovila te početi koristiti infrastrukturu Singapura, kako to već radi američka mornarica. “Mislim da je za UK i Francusku, koje su dugo prisutne na Pacifiku, vrlo važno povećati tu prisutnost, s obzirom na to da je istočna Azija sada vjerojatno strateški najvažniji dio svijeta”, rekao je bivši premijer.

Komentari

komentar
You may also like