Kina će graditi naftnu rafineriju u Iraku

Irak je postigao dogovor s kineskim državnom tvrtkom CNCEC zaduženom za gradnju kemijskih postrojenja. Dogovorena je izgradnja naftne rafinerije i integriranog petrokemijskog kompleksa u iračkoj luci Al Faw koja ima izlaz na Perzijski zaljev, prenosi Reuters.

Kapacitet rafinerije će biti 300 000 barela dnevno što će je postaviti na drugo mjesto po veličini iračkih rafinerija (kapacitet najveće Baiji rafinerije je 310 tisuća barela).

Ni Kina, ni kineska tvrtka nisu htjele komentirati dogovor niti dogovoreni rok. Ipak, irački ministar nafte, Ihsan Ismael, prošlog tjedna je izjavio kako je dogovor postignut i kako će Kina u potpunosti financirati izgradnju, a sve proizvedeno bit će namjenjeno izvozu.

Luka Al Faw već ima kapacitete za skladištenje sirove nafte te je na bitnoj pomorskoj ruti.

Iran se nada potpisati još jedan ugovor s kineskom tvrtkom Norinco za novu rafineriju kapacitete 140 tisuća barela u južnoj regiji Dhi-Qar.

Iransko prikupljanje investitora i želja za novim rafinerijama dio je plana da se poveća cjelokupni državni kapacitet rafiniranja na 1.5 milijuna barela dnevno do 2022. Sada je na oko 700 tisuća, izvještava Argus Media.





Kina već ulaže milijune u infrastrukturu još jedne države koju je zauzela Amerika, a sada je polako napušta. Riječ je o Afganistanu.

Komentari

komentar





You may also like