Kina će isporučiti prvu seriju svojih lakih tenkova VT5 u Bangladeš

Prema informacijama objavljenim u prosincu 2019., Ministarstvo obrane Bangladeša službeno je objavilo da je njegova vojska naručila lake tenkove VT5 iz Kine. VT5 za sada koristi Vojno zapovjedništvo kineske vojske Xinjiang i kineski marinci. Kina je već nekoliko godina glavni dobavljač vojne opreme za Bangladeš, uključujući glavne borbene tenkove Type 59G, WS-22, višestruki raketni sustav (MLRS), FM-90 raketne sustave protuzračne obrane i još mnogo toga, piše Army Recognition.

Prema bazi podataka SIPRI Arms Trade Database, Bangladeš je 2019. naručio ukupno 44 laka tenka kineske proizvodnje VT5. Tenk već koristi kineska vojska u regiji Xinjiang i kineski marinci. VT5, također nazvan Tip 15 ili ZTQ-15, lagani je bojni tenk dizajniran i proizveden od strane kineske obrambene tvrtke NORINCO (China North Industries Corporation). VT5 je predstavljen javnosti tijekom Zhuhai AirShow China u studenom 2016. Prva isporuka Bangladešu stiže uskoro.

Glavno naoružanje VT5 sastoji se od topa kalibra 105 mm s dometom paljbe od 3000 m. Glavno naoružanje također uključuje automatski sustav punjenja. VT5 je nosi ukupno 38 granata, ali i strelice za probijanje oklopa  (APFSDS), visokoeksplozivni protutenkovske (HEAT), visokoeksplozivne (HE) i protuoklopne navođene projektile. Projektil ima maksimalni domet od 5000 m i opremljen je HEAT (High Explosive Anti-Tank) bojevom glavom koja može uništiti oklopna vozila ili tenkove zaštićene reaktivnim oklopom (ERA).

Trup i kupola VT5 izrađeni su od potpuno zavarenog čeličnog oklopa koji pruža zaštitu postolja od malog oružja i krhotina granata. Za povećanje zaštite, VT5 može biti opremljen naprednim kompozitnim oklopom i/ili reaktivnim oklopom (ERA). VT5 je motoriziran s elektroničko- dizelskim motorom od 1000 KS postavljenim na stražnjem dijelu trupa i spojen s hidromehaničkim potpuno automatskim mjenjačem. Može voziti maksimalnom cestovnom brzinom od 70 km/h i 35-40 km/h u off-road uvjetima s maksimalnim dometom vožnje od 450 km.

Komentari

komentar





You may also like