" /> Kina će odgovoriti na američki trgovinski rat | Geopolitika News

Kina će odgovoriti na američki trgovinski rat

Kinesko Ministarstvo trgovine izjavilo je u utorak kako je spremno odlučno odgovoriti na moguće američko uvođenje oštrijih pravila u sferi bilateralnih trgovinskih odnosa.

„Kina se nada kako će američki trgovinski predstavnici uvažavati i pridržavati se objektivnih činjenica, kao i djelovati oprezno“, navodi se u izjavi kineskog Ministarstva.
„Ukoliko Sjedinjene Države ne prime na znanje činjenice, ne budu uvažavale pravila opće trgovine i budu djelovale na štetu trgovinskih odnosa dviju strana, Kina neće moći na to gledati sa strane i poduzet će nužne mjere za osiguranje svojih zakonitih prava i interesa“, stoji dalje u priopćenju.

Podsjećamo: u ponedjeljak, 14. kolovoza, američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako će zatražiti istragu kineske trgovinske prakse i krađe intelektualnog vlasništva od strene Kine. Pritom je kazao, kako je to „veliki korak ali i samo početak“.

Najnovije zaoštravanje prema Pekingu od strane američke administracije brojni promatrači povezuju s Trumpovom ljutnjom na Kinu glede njezine uloge u sjevernokorejskoj problematici, a također smatraju kako ovi koraci predstavljaju uvod u puni trgovinski rat između dviju mega-država jer će pokrenuta istraga najvjerojatnije rezultirati povišenjem američkih carina na uvoz kineske robe. To će, opet, prinuditi Kinu na protuodgovor i spirala pada međusobnih gospodarskih odnosa može početi i vrlo lako dovesti do klasičnog trgovinskog rata. A od trgovinskog do klasičnog vojnog sukoba mali je korak. Dakle, kao i u većini svjetskih kriznih žarišta, daljnji razvoj ove problematike kao i rizici koje ona u sebi nosi, ovisit će isključivo o potezima Washingtona.

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like