Kina će produžiti Crnoj Gori rok za otplatu skupe autoceste

Crna Gora se zadužila kod Kine zbog ambicioznog plana izgradnje autoceste. Podigla je kredit od 944 mil. $ u kineskoj banci Exim za izgradnju samo prvog od tri dijela autoceste kojeg gradi kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation, piše AFP.

Očekuje se još 1.2 milijarde $ troška za preostali dio autoceste. Samo prvih 41km je koštalo navedenih 944 milijuna $, a treba izgraditi još 130km kako bi bila završena autocesta od luke Bar do Srbije. Članak iz France 24 opisuje kako je prva dionica izuzetno skupa zbog tipa autoceste koja je puna nadvožnjaka i mostova preko kanjona i dolina, a trebalo je izbušiti i nekoliko tunela u čvrstoj stijeni.

Vlada Crne Gore već je priznala da cestarina neće pokriti čak ni godišnje održavanje autoceste, koje se procjenjuje na 94 milijuna $. Inženjer Ivan Keković je za AFP rekao kako bi trebalo svakodnevno proći 22-25 000 vozila kako bi se autocesta uopće isplatila. Skupina lokalnog stanovništva je za francuski medij, kroz smijeh, ispričala da će autocestu koristiti samo “kada je oluja ili hitan slučaj”.

Prema navodu crnogorskog ministra financija Milojka Spajića, radi se o „najskupljem auto-putu na svijetu“, kako je rekao za Financial Times. 

Do 2014., duga Crne Gore prema Kini nije bilo. Sada je veći od četvrtine sveukupnog duga Crne Gore koji ionako iznosi više od njihovog godišnjeg BDP-a. Zbog toga su sve glasniji analitičari koji tvrde da Crna Gora ulazi u dužničko ropstvo prema Kini.

Kinu su već kritizirali zbog ubacivanja manjih zemalja u dugove koje vjerojatno neće moć vratiti. Iz kineske ambasade su rekli kako je projekt “uspjeh za obje strane”. Za Kinu, ova tranzitna ruta dio je većeg globalnog plana: projekta “Pojas i put” (Belt and Road Initiative).





Kineski predsjednik Xi Jinping čuo se telefonski s predsjednikom Milom Đukanovićem i rekao mu je da je Kina spremna produžiti rok za otplatu prve rate kredite koja stiže na naplatu u srpnju.

Potpredsjednik vlade Dritan Abazović je krajem travnja u Europskom parlamentu zatražio od EU-a pomoć u isplati kredita kako bi, kako je tada rekao, smanjio utjecaj Kine. Europska komisija mu je kratko odgovorila da “EU ne vraća dugove od trećih strana”.

 





Komentari

komentar

You may also like