Kina će SAD-u odgovoriti identičnim mjerama

Kineska vlada upotrijebit će protumjere kao odgovor na pritisak Sjedinjenih Država, izjavio je u utorak, 21. prosinca, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian (info: TASS).

Navodi se kako je u tu svrhu Kina nedavno usvojila zakon o suzbijanju jednostranih sankcija.

“Sjedinjene Države, pod izlikom takozvanog problema kršenja ljudskih prava u Xinjiangu, primjenjuju nezakonite sankcije protiv kineskih dužnosnika. U svezi takvih pogrešnih postupaka američke strane, Kina je odlučila primijeniti identične mjere protiv Sjedinjenih Država na temelju zakona o suzbijanju stranih sankcija”, kazao je kineski diplomat.

Prema njegovim riječima, Washington zanemaruje temeljna načela razvoja međunarodnih odnosa, zadajući udarac kinesko-američkim kontaktima.

“Takvi postupci ozbiljno su miješanje u unutarnju politiku Kine. S tim u svezi izražavamo svoj snažan prosvjed“, dodao je Zhao Lijian.

Podsjećamo: SAD, odnosno Zapad u cjelini, optužuje Kinu za stanje prava nacionalnih manjina. Kinu se optužuje da je stvorila mrežu popravnih logora u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang Uygur, gdje je navodno zatočeno do milijun Ujgura, i da koristi rad ljudi koji se u tim logorima nalaze.

Peking je ove navode više puta demantira ali to mu nije pomoglo s obzirom kako su u proljeće ove godine od strane Zapada uvedene zajedničke sankcije protiv onih kineskih dužnosnika, koji su, prema njegovom mišljenju, upleteni u kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura. Upravo je to potaknulo Kinu na uzvraćanje.

 

Komentari

komentar

You may also like