Kina će zaštititi otoke u Južnokineskom moru

Na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Azijsko-tihooceanskoj regiji Changri-la Dialogue u Singapuru, pukovnik kineske Narodno-oslobodilačke vojske (PLA)  Zhou Bo izjavio ie kako postoji vjerojatnost krive procjene u Južnokineskom moru, ali je naglasio potrebu Kine za zaštitu onoga što Peking smatra svojim teritorijem, navodi televizija CNBC.

„Kina mora imati nužnu zaštitu nad tim otocima i grebenima, koje mi smatramo kineskim teritorijem“, izjavio je Bo. „Mi ne smatramo da su to umjetni otoci“, izjavio je Bo, reagirajući na izjavu američkog v.d. ministra obrane Patricka Shanahana da SAD više neće biti obazrive na kinesko ponašanje u Aziji. Washington postojano upozorava Peking na nedopustivost militarizacije umjetnih objekata u spornim vodama toga mora.

Zhou Bo je izjavio slijedeće: „Ako su to samo umjetni otoci… zašto oni već odavno imaju kineska imena? Mi ih nismo imenovali u zadnje tri godine, istina? Zato je to jasno (da je to kineski teritorij, op. GN.).“ Bo je dalje kazao kako se brodovi obiju strana nekada nalaze u opasnoj blizini i priznao da postoji opasnost od pogrešne procjene. Međutim, dodao je, kako „neovisno o tome, obje strane ne žele da to dovede do bilo kakvih posljedica, da ne govorimo o sukobu“.

„Zajedničko za Kinu i SAD je to, da su obje strane suglasne o nužnosti slobode plovidbe, ali se razilaze u mišljenju što to znači“, izjavio je kineski pukovnik Zhou Bo u intervjuu za CNBC.

Podsjećamo: akvatorij Južnokineskog mora i sigurnost plovidbe njime životno je važan za Kinu jer se kroza nj odvija više od 64% ukupne morske trgovine te zemlje (informacija za 2016.g.). Na dio morskog puta (i tamošnje otoke i grebene) kroz Južnokinesko more pravo polažu i druge zemlje regije: Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.
Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like