Kina dodjeljuje talibanima hitnu financijsku pomoć

Nije nikakva tajna kako ključni talibanski predstavnici Kinu označavaju svojim najvećim gospodarskim partnerom tijekom njihove predstojeće vladavine Afganistanom, koja je de facto i de jure počela s jučer uspostavljenom vladom u Kabulu. Ta vlada nije uključiva (ili, kako je to sada pomodarski aktualno govoriti, „inkluzivna“, kao da nemamo hrvatsku jezičnu inačicu za taj termin) tj. sastavljena je isključivo od članova talibanskog pokreta, od kojih su mnogi i na sankcijskom popisu UN-a, a neki čak i na tjeralici FBI-a, o čemu smo danas već izvijestili. Osim toga, zapadne zemlje vrlo su oprezne i ne žele formalno priznati talibansku vladu (prije svega je riječ o nezgodnoj situaciji s obzirom da su s talibanima do jučer ratovali i to punih 20 godina) iako, naravno, najavljuju spremnost za međusobnu suradnju s talibanima s obzirom na realno stanje na terenu, kao i činjenicu da od te suradnje neće bježati ni Kina ni Rusija, a što bi onda moglo biti vrlo nezgodno.

Peking, očito, nema problema sa spomenutim tjeralicama FBI-a ili sankcijama UN-a prema novim talibanskim ministrima (od kojih su neki čak bili članovi vlade i u vrijeme prije američke vojne intervencije u Afganistanu prije 20 godina), o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Kineska vlada pružit će hitnu pomoć Afganistanu u iznosu od 200 milijuna juana (oko 30 milijuna dolara), izjavio je u srijedu, 8. rujna, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na virtualnom sastanku na kojem su sudjelovali ministri vanjskih poslova Irana, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

“U vezi s potrebama afganistanskog naroda, naša će zemlja pružiti hitnu pomoć Afganistanu u iznosu od 200 milijuna juana”, rekao je glavni kineski diplomat, a prenosi Eadaily.

Danas je, već ranije, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin izjavio kako je Peking spreman za dijalog s novom afganistanskom vladom koju su formirali talibani.

Komentari

komentar
You may also like