Kina dominira u industriji električnih auta koja naglo raste

Prodaja električnih vozila utrostručila se u posljednje tri godine, s gotovo tri milijuna novih električnih automobila prodanih diljem svijeta 2020. na 10 milijuna prošle godine. Na svakih 20 novih automobila prodanih diljem svijeta 2022., tri su bila električna. Više od pola njih je došlo iz Kine, piše Al Jazeera.

Politike vlada, poticaji i stroži standardi prema fosilnim gorivima pomogli su ubrzati usvajanje električnih automobila na globalnoj razini. Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će ove godine biti prodano oko 14 milijuna električnih automobila – što je povećanje od 35 posto u odnosu na 2022. 

Kina predvodi globalnu prodaju električnih vozila

Iz Kine dolazi više od polovice (58 posto) svih novih električnih automobila prodanih diljem svijeta. Prema IEA-i, tijekom 2022. iz Kine je prodano 5,9 milijuna novih električnih automobila, što je povećanje od više od 80 posto u usporedbi s 2021. Druga po redu država je SAD (990 000) i Njemačka (830 000).

Kinesko udruženje proizvođača automobila navodi i veće brojke i tvrde da su prodali preko sedam milijuna vozila električnih automobila. Kineski proizvođači automobila, uključujući BYD (Build Your Dreams) i SAIC-GM-Wuling, posvetili su se proizvodnji jeftinijih i lakših električnih automobila. Budući da je Kina najveće svjetsko tržište automobila, očekuje se da će brzi rast prodaje električnih automobila pomoći u smanjenju emisije ugljičnog dioksida u zemlji. Gotovo jedan od tri nova automobila (29 posto) prodanih u Kini su električni, u usporedbi s 21 posto u Europi, 8 posto u Sjedinjenim Državama i oko 2 posto u ostatku svijeta.

Kako rade električna vozila?

Električna vozila koriste energiju pohranjenu u ugrađenim baterijama za napajanje jednog ili više električnih motora koji pokreću kotače. Pomoću posebnog priključka baterija se može napuniti uključivanjem vozila u stanicu za punjenje ili zidnu električnu utičnicu. Kapacitet baterije mjeri se u kilovat-satima (kWh), označavajući energiju koju može dati ako se neprekidno koristi jedan sat. Stanice za punjenje koriste istosmjernu struju kako bi osigurale stabilan i snažniji protok električne energije, što im omogućuje punjenje baterije automobila puno brže od standardne utičnice za izmjeničnu struju koja se nalazi u kućanstvima.

Električna vozila tijekom vožnje ne proizvode stakleničke plinove. No, ako električna energija u zemlji preko koje se pune automobili dolazi iz npr. elektrana na ugljen, tada ni  vožnja električnih vozila u toj zemlji nije zaista ekološka.





Koje se sirovine koriste u proizvodnji električnih vozila?

Srce svakog električnog vozila je njegova baterija. Većina plug-in hibrida i potpuno električnih vozila koristi litij-ionske baterije, koje su lagane i energetski “guste”. U usporedbi s konvencionalnim automobilima, električna vozila zahtijevaju znatno više minerala za proizvodnju. Osim čelika i aluminija, potrebno je više od 200 kg metala za proizvodnju električnog automobila koji nosi jednu NMC (nikal-mangan-kobalt) bateriju od 75kWh. Za proizvodnju ekvivalentnog tradicionalnog automobila bilo bi potrebno oko 34 kg tih metala. Osim bakra i mangana, koji su prisutni i u tradicionalnim i u električnim vozilima, baterije i motori električnih vozila također se oslanjaju na značajne količine grafita, nikla, kobalta, litija i rijetkih metala čija ekstrakcija često zagađuje okoliša i uključuje izrabljivanje radnika u siromašnim državama.

Komentari

komentar





You may also like