Kina EU predložila sporazum o slobodnoj trgovini

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi predložio je Europskoj uniji početi posao oko postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kina i EU su 2013.g. počele pregovore o investicijskom sporazumu, ali Wang Yi je predložio državama razmisliti i o sporazumu o slobodnoj trgovini.

„Mi moramo raditi na FTA (Free trade agreement, sporazum o slobodnoj trgovini, op. a.)… S mnogim zemljama vodimo pregovore o FTA. Za nas je Europa jedan od prioriteta“, kazao je kineski šef diplomacije na medijskoj konferenciji u Bruxellesu.

Prema njegovim riječima proces ekonomskog razmatranja toga sporazuma mogao bi trajati najmanje godinu-dvije, a sami pregovori još nekoliko godina. „Zato mi moramo iskoristiti mogućnost i početi raditi“, kazao je Yi.

Također je upozorio kako EU vodi pregovore i sklapa sporazume o slobodnoj trgovini s mnogim zemljama. „Ali vi ne govorite s Kinom. A Kina je vaš glavni trgovinski partner. Zašto ne razgovarate sa svojim najvećim trgovinskim partnerom? Ja to ne mogu razumijeti… Dajte, počmimo pregovore o FTA“, kazao je kineski ministar danas u Bruxellesu.

Komentari

komentar





You may also like