Kina gradi najveću solarnu elektranu na svijetu

Kina krupnim koracima ide dalje u programu razvoja proizvodnje „zelene energije“. To je i razumljivo: ta zemlja, osim što time radi na zaštiti svog okoliša (što joj je manje važno), ulaganjem u skupe tehnologije alternativnih izvora energije djelomično kompenzira svoju veliku ovisnost o uvozu tradicionalnih fosilnih energenata, prije svega nafte, prirodnog plina i ugljena (kojih se, za razliku od EU ne namjerava tako lako odreći, jednako kao i atomske energije, barem ne do 2050. godine).

Naime, Kina, ali i Rusija, kao i mnoge zemlje u razvoju diljem svijeta, jasne su u svojim stavovima prema kojima je Zapad svoju gospodarsku snagu izgradio upravo na uporabi energenata koje sada naziva prljavim – prije svega na nafti, pa mu je sada, s obzirom na svoju financijsku moć, lakše prelaziti na alternativne i skupe izvore energije što zemljama u razvoju nije moguće, osim ako ne žele ulaziti u novo dužničko ropstvo.

Međutim, neovisno o svemu, fosilna goriva će prije ili kasnije završiti u „ropotarnici povijesti“, a do tada će se, osim u sferi energetike, ova tema itekako koristiti i na području geopolitičkih obračuna globalnih i regionalnih silnica. Cijenu svega toga, kao i uvijek, plaćat će, naravno, mali ljudi koje nitko ništa niti ne pita, jer cijena kilovat sata „zelene energije“ je i bit će kudikamo skuplja od one dobivene iz tradicionalnih „prljavih“ energenata.

U spomenutom kontekstu objavljujemo i slijedeću vijest:

U gradu Delingha, u regiji Qinghai na sjeverozapadu Kine počela je izgradnja solarne termoelektrane snage 135 megavata.

Nova solarna elektrana bit će objekt s najvećim instaliranim kapacitetom i najvećim skladišnim kapacitetom u Kini. Uvršten je na popis 27 novih energetskih projekata u Kini.





“Jednom dovršena, elektrana će proizvoditi oko 435 milijuna kilovat-sati čiste električne energije godišnje, smanjujući emisiju ugljika za oko 365.000 tona”, navodi se u priopćenju Kineskog nacionalnog solarnog toplinskog saveza (China Sollar Thermal Alliance).

Elektrana se prostire na površini od čak 9,52 četvorna kilometra, a površina solarne ploče iznosi 1,45 milijuna četvornih metara. Ukupna investicija u projekt iznosi 475 milijuna dolara. Naravno, kako Kinezi brzo grade svega čega se prihvate, solarna centrala planira se priključiti na mrežu do 30. rujna 2022. godine.

Ne sumnjamo da će tako i biti.





Komentari

komentar

You may also like