Kina gradi prvu vojnu bazu u Afganistanu?

U četvrtak, 29. kolovoza, medij South China Morning Post, objavio je vijest prema kojoj je Kina počela gradnju svoje prve vojne baze za obuku u Afganistanu, namjenjene jačanju suradnje s tom zemljom po pitanju borbe protiv terorizma. Navodi se kako Kina planira dislocirati jedan bataljun svoje vojske s vojnom tehnikom za obuku afganistanskih snaga sigurnosti. Baza će se izgraditi u Vahanskom koridoru (uski, brdski teritorij, cjevastog oblika, koji na istoku Afganistan povezuje s kineskom ujgurskom autonomnom regijom, na sjeveru s Tadžikistanom, a na jugu s Pakistanom).

Novina također navodi, kako u kineskoj ujgurskoj regiji djeluju muslimanske separatističke organizacije, povezane s međunarodnim terorističkim organizacijama. Kina, navodno, financira izgradnju prve vojne baze u regiji Badahshan na sjevero-istoku Afganistana i u nju namjerava dovesti svoju vojsku.

Međutim, ove informacije danas je opovrgnulo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova na održanoj medijskoj konferenciji. Međutim, navodno i ne baš previše uvjerljivo, jer je nejasno opovrgava li ono čin financiranja ili čitav projekt.

Podsjećamo: SAD se snažno protive izgradnji bilo čijih stranih vojnih baza na teritoriju Afganistana, poglavito onih kineskih. S druge strane, sigurnosni nadzor Vahanskog koridora za Kinu je izuzetno važan, jer se njime islamistički borci, koji sudjeluju u bliskoistočnim borbama na strani t.o. “Islamske države”, prebacuju na Zapad Kine, u ujgursku autonomnu regiju, pretežito naseljenu muslimanskim stanovništvom – Ujgurima, i u kojoj je prilično snažan separatistički pokret. Međutim, Kina već dugo afganistanskim snagama sigurnosti pruža pomoć u vojnoj opremi, prije svega onoj namjenjenoj policijskim postrojbama. Osim toga, za Kinu je stabilizacija sigurnosnog stanja u Afganistanu vrlo važna s obzirom na njezine planirane infrastrukturne projekte s Pakistanom, u sklopu mega-projekta “Jedan pojas-jedan put”, konkretno, pakistanskog ekonomskog koridora koji dijelom prolazi i istokom Afganistana (China-Pakistan Economic Corridor, CPEC).

(Video) Kina koristi svoje „privatne vojske“ u projektu „Put svile“
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like