Kina gradi tajnu vojnu bazu u Tadžikistanu pored Afganistana

Na udaljenom teritoriju u blizini koridora Wakhan, nedaleko od planinske granice Tadžikistana sa sjeveroistočnim Afganistanom, Peking širi svoj regionalni utjecaj na terenu. Uz staru sovjetsku vojnu ispostavu u općini Shamyak u Tadžikistanu ubrzano su izgradili vojnu bazu i osmatračnicu, što pokazuju satelitske snimke, izvještava RFE/RL.

Riječ je o nekoliko vidikovaca i zgrada  pod kontrolom kineskih trupa koji su dio rastuće moći Pekinga u regiji. Naime, Peking je zbog nekoliko razloga usredotočen na sigurnost u susjednom Afganistanu. Iako i kineska i tadžikistanska vlada službeno poriču postojanje baze i kineskog osoblja, posjet izvora RFE/RL-a u blizini baze govori o kineskim trupama koje su tamo stacionirane i obučavaju tadžikistanske vojnike. Baza je odmah uz Wakhan koridor, tanki dio teritorija između Pakistana i Tadžikistana koji spaja Kinu i Afganistan.

Primarna briga Pekinga ostaje kontrola ujgurskih militanata u Afganistanu, koji su optuženi za pokušaje terorističkih napada u Xinjiangu. U razgovoru za radio Azattyk, Haiyun Ma, profesor na američkom sveučilištu u Frostburgu, napominje da je “situacija u Afganistanu prilično klizava za Kineze, s obzirom na odnose između talibanskih i ujgurskih terorista, no ipak Peking mora pokušati surađivati ​​s režimom u Kabulu.”

“Stanovnici na tadžikistanskoj strani koridora Wakhan pričaju o vojnim dronovima koje neprestano nadlijeću to područje, te raznim drugim tehnologijama nadzora razasutim po cijelom teritoriju. Dvojica anonimnih sugovornika rekli su da su nekoliko puta posjetili vojni objekt te da su vidjeli kinesko osoblje kako radi zajedno s Tadžicima i Afganistancima: razmjenjivali su informacije s obje strane granice. Sada je ova ravnoteža prekinuta, što potvrđuje još jedan anonimni izvor u vladi u Dušanbeu. Talibani više nisu dio graničnih pregovora s kineskom i tadžikistanskom vojskom, koji su se u prosjeku odvijali svaka dva mjeseca.

Oslanjajući se na afganistanske i tadžikistanske vojne izvore, Azattyk je početkom listopada napisao da su talibani istjerali ujgurske ekstremiste iz dijela Afganistana koji je blizu Kine i granice duge 76 km. Izgnani ekstremisti “Islamske partije Turkestana” zakleti su neprijatelji Pekinga. Oni su već bili aktivni u talibanskom Afganistanu devedesetih godina i od tada odnose s talibanima nikada nisu prekidali.

Koridor Wakhan, stisnut između Tadžikistana i Pakistana do kineskih granica, pravi je “živčani” centar svih mogućih vojnih i gospodarskih kretanja, a Kina je zainteresirana koristiti ga kao tranzitnu rutu za novi Put svile (Inicijativa Pojas i put). Rusi su prije nekoliko godina prepustili kontrolu nad tim područjem Kinezima, ali ostaju na oprezu sa svojim aktivnim snagama u Tadžikistanu: oko 7000 ruskih vojnika se nalazi oko glavnog grada Dušanbea. Ne samo da je u pitanju kontrola Afganistana, već i cijele središnje Azije.





Komentari

komentar

You may also like