Kina gradi “umjetni Mjesec”: Komora s uvjetima kao na Mjesecu za lunarne misije

Kina je najavila izgradnju projekta malog “umjetnog Mjeseca” koji simulira uvjete niske gravitacije i to je prvi takav projekt na svijetu. Očekuje se da će postrojenje igrati ključnu ulogu u budućim kineskim lunarnim misijama, prenosi SCMP.

Govoreći u utorak, znanstvenik Li Ruilin, s Kineskog sveučilišta rudarstva i tehnologije, rekao je da se očekuje da će projekt u istočnom gradu Xuzhou biti službeno pokrenut u narednim mjesecima. Li je opisao program kao “prvi takve vrste u svijetu” i rekao da podiže simulaciju Mjeseca na potpuno novu razinu jer će moć učiniti da gravitacija “nestane” i to može “trajati koliko god želite”.

Objekt se sastoji od vakuumske komore u kojoj se nalazi mali “Mjesec” promjera 60 cm. Krajolik na takvom “Mjesecu”, ali i prostor okolo je podržan magnetskim poljem, gdje će gravitacija biti otprilike jedna šestina jačine gravitacije na Zemlji, kao na Mjesecu. Tamo gdje je polje dovoljno jako, određeni  objekti, poput žabe ili kamena, mogu levitirati, tvrde kineski znanstvenici. Takvi prijašnji ekperimenti s magnetskim poljima, biti su inspiracija ovoj replici meječevog gravitacijskog polja. Glavna inspiracija bili su eksperimenti Andre Geima u kojima levitira žabu s magnetom.

Li je rekao da će projekt vjerojatno igrati važnu ulogu u pripremi za kineske lunarne operacije, omogućujući znanstvenicima da testiraju opremu, pa čak i spriječe pogrešne izračune koji bi se mogli pokazati skupim na samom Mjesecu.“Neki eksperimenti, poput testa udara, trebaju samo nekoliko sekundi u simulatoru”, rekao je Li, dodajući da “drugi, poput testiranja puzanja, mogu potrajati nekoliko dana.” Znanstvenik je napomenuo da bi se projekt mogao koristiti i za mnoga pitanja, npr. radi li 3D ispis na Mjesecu ili hoće li lunarna naselja moći preživjeti. “Neki eksperimenti provedeni u simuliranom okruženju mogu nam dati neke važne naznake, kao npr. gdje tražiti vodu zarobljenu ispod površine”, rekao je. Li je rekao da su potrebne brojne tehničke inovacije da bi se postrojenje napravilo, napominjući da su magnetske sile potrebne za stvaranje atmosfere toliko jake da mogu rastrgati komponente poput supravodljivih žica i učiniti mnoge metalne komponente beskorisnima. Dodao je da će objekt biti otvoren za istraživače iz cijelog svijeta.

Komentari

komentar





You may also like