Kina i EAES dogovorili pojednostavljenje trgovine i ubrzanje prijevoza roba

Kina i Euroazijski  ekonomski savez- EAEU (koji predvodi Rusija) održali su u četvrtak, 16. veljače, sastanak mješovitog povjerenstva za provedbu sporazuma o trgovinskoj i gospodarskoj suradnji tijekom kojeg je potpisana mapa za jačanje suradnje – prenose ruski mediji.

Sastanak je održan u četvrtak u formatu videokonferencije, kojom su predsjedali član Odbora (ministar) za trgovinu EEK-a (euroazijske ekonomske komisije) Andrej Slepnjev i zamjenik kineskog ministra trgovine Li Fei .

U objavi EEK-a navodi se da dokument uključuje više dijelova, između ostalog digitalizaciju prometnih koridora i dijaloge o pitanjima vanjskotrgovinske politike.

Dokument predviđa razvoj suradnje u carinskoj sferi, kao i u području veterinarske i fitosanitarne kontrole, isto tako i u pomorskom i cestovnom prometu

“Drugi dio plana usmjeren je na izgradnju održivog dijaloga o pitanjima trgovinske politike koja imaju značajan utjecaj na međunarodnu trgovinu. …“, kazao je ruski predstavnik.

Strane su detaljno razgovarale o pitanjima tehničke regulative, primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera, carinskoj suradnji, interakciji u području tržišnog natjecanja i mjerama zaštite tržišta.





„Posebna je pozornost posvećena provedbi agende industrije. Konkretno, dogovoreno je da se ove godine održe zajednički susreti kako bi se proučili izgledi za suradnju u području javne nabave, industrije i financija,…” – navedeno je u priopćenju.

Andrey Slepnev je kazao kako je postignut dogovor o promicanju razvoja projekta Euroazijski Agroexpress, usmjerenog na provedbu ubrzanog prijevoza prehrambenih proizvoda iz EAES-a u Kinu željeznicom. Projekt je od posebne važnosti u kontekstu diverzifikacije asortimana proizvoda koji se isporučuju iz EAES-a i povećanja trgovinske razmjene s Kinom, koja je 2022. prešla 200 milijardi dolara.

Ovoj vijesti pridodajemo i onu prema kojoj je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman jučer izjavila kako u Sjedinjenim Državama “raste zabrinutost” u svezi partnerstva između Kine i Rusije, kao i kineske prešutne potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu (vidi poveznicu ispod teksta).





U SAD-u „raste zabrinutost“ zbog rusko-kineskog partnerstva usred rata u Ukrajini

 

 

Komentari

komentar

You may also like