Kina i Indonezija napustile dolar

Svijet se mijenja nevjerojatnom dinamikom. Puno toga što je do jučer još bilo posve nezamislivo danas je stvarnost. U tom smislu možemo promatrati i slijedeću vijest:

Indonezija i Kina napustile su američki dolar kao sredstvo plaćanja u međusobnim poslovima. Prema šefu Središnje banke Indonezije Perryju Vargiju, takva će odluka biti od koristi gospodarstvu zemlje i dovesti do povećanja izvoza. O tome piše Eadaily.

Prema podacima indonezijskog Ministarstva trgovine, u 2020. g. trgovinska razmjena ove velike otočne i najmnogoljudnije muslimanske države i Kine, kao najmnogoljudnije zemlje svijeta iznosio je 71,4 milijarde dolara. Izvoz Indonezije u Kinu dosegao je 31,7 milijardi dolara, što je za 13,62% više u odnosu na 2019. godinu. Uvoz Indonezije iz Kine iznosio je 39,6 milijardi dolara, što je 11,8% manje u odnosu na 2019. godinu.

Sada će se plaćanja u Indoneziji i Kini vršiti u nacionalnim valutama – indonezijskim rupijama i juanima.

“Svi tehnički radovi na prijelazu na naselja u nacionalnim valutama Indonezije i Kine završeni su”, objavio je riječi čelnika Središnje banke indonezijski portal CNBC.

Podsjećamo: Indonezija je prešla na trgovinu u nacionalnim valutama i s Malezijom, Tajlandom i Japanom.
Kako navodi Eadaily, zemlje azijsko-pacifičke regije spremne su prijeći na međusobne naplate u valutama koje nisu dolar, a zanimanje za to pokazuju i zemlje Afrike i Latinske Amerike.

 

Komentari

komentar

You may also like