Kina i Japan održali prve razgovore o sigurnosti u regiji u zadnje četiri godine

Kina i Japan započeli su svoje prve službene razgovore o sigurnosti i obrani u  zadnje četiri godine, pri čemu su kineski dužnosnici izrazili zabrinutost zbog vojnog jačanja Tokija, a japanski diplomati izrazili zabrinutost zbog bliskih veza Pekinga s Rusijom i navodnih upotreba balona za nadzor. Razgovori, čiji je cilj ublažavanje napetosti, započeli su danas u glavnom gradu Japana, prenosi Al Jazeera.

Dolaze usred zabrinutosti Japana da bi Kina mogla pribjeći sili kako bi preuzela kontrolu nad Tajvanom nakon ruskog napada na Ukrajinu. Takav potez Pekinga bi mogao dovesti do šireg sukoba u koji bi se upleli Japan i Sjedinjene Države te bi snažno poremetio globalnu trgovinu. Japan je u prosincu rekao da će udvostručiti vojni proračun u sljedećih pet godina na 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi odvratio Kinu od pribjegavanja vojnoj akciji. Tokio također planira nabaviti projektile većeg dometa koji bi mogli pogoditi kontinentalnu Kinu.

Peking, koji je prošle godine povećao izdvajanja za obranu za 7.1 posto u odnosu na godinu prije, troši četiri puta više od Japana na svoje oružane snage. Ipak, i kinesko gospodarstvo je mnogo veće od japanskog.

Na početku razgovora, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong izrazio je zabrinutost zbog mijenjanja japanske vojne politike pacifizma koja je utkana u japanski ustav nakon Drugog svjetskog rata. “Međunarodna sigurnosna situacija doživjela je velike promjene i svjedočimo povratku unilateralizma, protekcionizma i hladnoratovskog mentaliteta”, rekao je zamjenik kineskog ministra na početku sastanka. Također je upozorio na “negativne poteze” Japana u odnosu na Tajvan, “u dosluhu sa silama izvan regije”. Sa svoje strane, zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova Shigeo Yamada istaknuo je zabrinutost zbog teritorijalnih sporova dvaju susjeda oko nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru poznatih kao Senkaku u Japanu ili Diaoyu u Kini. Također je iznio pitanja u vezi s nedavnim zajedničkim vojnim vježbama Pekinga i Rusije i navodnim kineskim balonima za nadzor koji su uočeni iznad japanskog neba najmanje tri puta od 2019.

“Iako odnosi između Japana i Kine imaju mnogo potencijala za napredak, mi se također suočavamo s mnogim problemima i brigama”, rekao je Yamada. Kina je demantirala tvrdnje Japana o špijunskim balonima, nazivajući ih “neutemeljenima”. Japanske optužbe slijede nakon sličnih tvrdnji SAD-a, koji je prošlog mjeseca oborio kineski balon za nadzor. Japan je prošlog tjedna rekao da planira razjasniti pravila vojnog angažmana kako bi svojim mlaznim lovcima omogućio obaranje bespilotnih letjelica koje naruše njegov zračni prostor. Posljednji sigurnosni dijalog između Kine i Japana održan je u Pekingu u veljači 2019.

Komentari

komentar





You may also like