Kina i Japan, usprkos Trumpu, potpisali 50 sporazuma o jačanju suradnje

U jeku političkih i gospodarskih napetosti između Washingtona i Pekinga, vrlo zanimljiva vijest danas nam stiže s Dalekog istoka. Naime, Kina i Japan su u petak, 26. listopada, potpisale 50 sporazuma o jačanju bilateralnih veza, preuzevši na sebe obvezu aktiviranja suradnje u različitim sferama – od financijskih i trgovinskih, do inovacijskih tj. tehnoloških.

Sporazume su potpisali premijeri dviju zemalja, japanski Shinzo Abe, i kineski, Li Kequiang, u Pekingu, na prvom službenom kinesko-japanskom summitu u posljednjih osam godina. Dva najjača gospodarstva Azije teže jačanju svojih odnosa i povjerenja u kontekstu trgovinskih sporova sa SAD-om (info: Reuters).

Potpisan je sporazum o valutnom swapu na iznos od 30 milijardi dolara radi jačanja financijske stabilnosti i stimuliranja poslovnih aktivnosti u objema državama. To je najveći takav bilateralni posao koju je Tokio ikada sklopio. Valutni swap ili zamjena valuta je ugovor dviju strana o razmjeni iznosa u različitim valutama po unaprijed ugovorenim tečajevima. U stvarnosti, predstavlja dvije transakcije, od kojih je jedna FX spot – kupnja (prodaja), a druga FX forward – prodaja (kupnja) strane valute.

Sporazum, koji stupa na snagu odmah u petak i vrijedit će do 25. listopada 2021.g. omogućava provedbu valutne razmjene između središnjih banaka dviju država za iznos do 200 milijardi juana ili 3,4 trilijuna jena (30 milijardi dolara), priopćila je Japanska banka. Ta je banka naglasila kako će biti spremna omogućiti likvidnost u kineskim juanima, ukoliko se japanske financijske institucije susretnu s neočekivanim poteškoćama pri plaćanju u kineskoj valuti, ili za osiguranje stabilnosti japanskog financijskog sustava.

Kineska i japanska središnja banka također su potpisale memorandum o razumijevanju s ciljem razmjene informacija o offshore tržištu juana, a također su se dogovorile i o otvaranju klirinške banke za operacije u juanima u Japanu.Podsjećamo: prethodna suglasnost navedenoga tipa između dviju država istekla još u rujnu 2013.g. Naime, japansko-kineski odnosi proteklih godina pogoršali su se zbog međusobnih teritorijalnih sporova u Japanskom moru, kao i napetostima povezanim s događajima iz Drugog svjetskog rata. To je i bio razlog neproduljenja davno isteklog sporazuma. Njegovo današnje potpisivanje, uz  sve ostale potpisane sporazume između Tokija i Pekinga, jasno ukazuje, kako dvije najjače azijske ekonomije nemaju iluzija i povjerenja prema američkim trgovinskim potezima i financijskoj i trgovinskoj  politici temeljenoj isključivo na dolarima. I to usprkos činjenici da je Japan najveći američki azijski saveznik, a Kina najveći američki globalni konkurent. Zato je jasno, kako ovaj današnji sporazum predstavlja i svojevrsan udarac i novi izazov za američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov smjer vođenja američke gospodarske politike kada su u pitanju odnosi s drugim zemljama.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like