Kina i Rusija najavile nastaviti raditi na rješavanju iranskog nuklearnog pitanja

Kina namjerava nastaviti pregovore o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma u zajedničkim naporima s Rusijom, objavilo je jutros kinesko ministarstvo vanjskih poslova, piše Xinhua.

Kina i Rusija spremne su nastaviti stratešku interakciju i zajednički će promovirati političko rješenje iranskog nuklearnog problema, zaključak je razgovora zamjenika ministara vanjskih poslova dviju zemalja Ma Zhaoxua i Sergeja Rjabkova koji je održan u studenom. U izvješću o telefonskom sastanku je navedeno da su kineski i ruski diplomati tijekom razgovora postigli konsenzus o širokom spektru pitanja.

Naglašava da se povratak na Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja za Iranski nuklearni program (JCPOA) mora provesti uzimajući u obzir interese svake od zainteresiranih strana, na temelju međusobnog poštivanja. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije, tijekom sastanka G20, da Moskva u potpunosti podržava povratak JCPOA-e u izvornom obliku. Dokument je s Teheranom 2015. potpisalo pet stalnih predstavnika Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka. Bivši američki predsjednik Donald Trump odlučio je raskinuti sporazum 2018., ali je sadašnji američki čelnik Joe Biden više puta izrazio spremnost da ga obnovi. Skupina pet plus jedan (Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Kina, SAD i Francuska) vodi razgovore u Beču o ovom pitanju od travnja. Početak sljedećeg ciklusa pregovora zakazan je za 29. studenog.

Komentari

komentar

You may also like