Kina i Rusija nastavljaju odbacivati dolar u međusobnoj trgovini

Gazprom Neft, dio najveće ruske energetske tvrtke, prijeći će s američkih dolara na juane i rublje u plaćanju avionskog goriva koji lete u ili iz Kine, rekao je novinarima izvršni direktor kompanije Aleksander Djukov tijekom Istočnog ekonomskog foruma, prenosi RT.

“Počinjemo u rujnu, a do kraja godine možemo sve uplate za zrakoplovno gorivo u Kini prenijeti u juane”, rekao je Dyukov. Dodao je da će plaćanje točenja goriva kineskim zrakoplovima u ruskim zračnim lukama pretvoriti u rublje.

Gazprom Neft vodi proces opskrbe gorivom u 34 kineske zračne luke. Djukov je također rekao da njegova tvrtka i kineski operater planiraju udvostručiti ukupne količine prodaje goriva u Rusiji i Kini na oko 250 000 tona do 2025. Ukupan volumen benzinskih postaja Gazprom Neft-a za punjenje zrakoplova u Kini povećao se na 56,5 tisuća tona u prvoj polovici 2021., 12% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 29% više nego 2019.

Moskva i Peking traže veću ulogu svoje službene valute na globalnom financijskom tržištu. Rusko ministarstvo vanjskih poslova prošlog mjeseca potvrdilo je da Moskva radi na alternativi međunarodnog SWIFT sustava kojim se prenose podaci nužni za transakcije među bankama (njih 11 000 u 200 zemalja). Ministarstvo je, međutim, isključilo mogućnost skorog isključenja Rusije iz ovog zapadnog platnog sustava kojim dominira SAD, upozoravajući da bi takav ishitren potez utjecao negativno na sve strane.

Komentari

komentar





You may also like