Kina i Rusija obnovile pakt o suradnji koji isključuje mogućnost nuklearnog rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jingpin obnovili su “Ugovor o dobrosusjedstvu i prijateljskoj suradnji” koji je potpisan 2021. i trajao je 20 godina. Ugovor će trajati, najmanje, još pet godina, prenosi msn.

Oba predsjednik su izjavili da su u prijateljskim odnosima. Putin je ovaj dokument opisao kao “podizanje odnosa na nove visine”. Iako ugovorom nije uspostavljen vojni savez, u njemu je navedeno kako će si države pomagati oko zaštite “teritorija i nacionalnog jedinstva”.

Zanimljiv je članak 2. u kojem je navedeno kako će Rusija i Kina eventualne nedoumice rješavati “mirnim putem”. To isključuje čak i prijetnje silom ili ekonomski pritisak.

Osim toga, ugovorom i tijekom sastanka su oštro isključili mogućnost nuklearnog sukoba između ove dvije države. Predsjednici su se složili da “nije moguće pobijediti u nuklearnom ratu i da se takav rat nikada ne treba dogoditi”.

U ugovoru piše: “Sporazumne strane potvrđuju obvezu da neće biti prve u napadu nuklearnim oružjem jedne na drugu”.

Ruska, ali i kineska strana svoj odnos često nazivaju “strateškim partnerstvom”. Rusija ima plin, resurse i jaču vojsku. Kina ima napredniju tehnologiju i veću ekonomsku moć. Takvo partnersko zasigurno nije nešto čemu se Zapad raduje.





Opširnije o sastanku Putin-Xi Jinping i daljnjem razvoju rusko-kineskih odnosa možete pročitati u našoj nedavno objavljenoj analizi ovdje.

Komentari

komentar





You may also like