Kina i Rusija ove će godine dosegnuti 100 mlrd. dolara robne razmjene

I dok Sjedinjene Države jačaju svoj gospodarski i sankcijski pritisak na Kinu i Rusiju, čini se kako su te dvije zemlje, htjele to ili ne, primorane na jačanje međusobne ekonomske suradnje. I to čine prilično uspješno, o čemu svjedoči i vijest iz kineskog Ministarstva trgovine, prema kojoj će Kina i Rusija u 2018. g. dosegnuti robnu razmjenu u iznosu od 100 milijardi dolara. Robna će razmjena dalje rasti na račun suradnje u energetici.

„Prema ocijeni kineske strane, od siječnja do rujna ove godine robna razmjena između dviju zemalja iznosila je 77,15 milijardi dolara, što je porast od 25,7% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prema prognozi analitičara, do kraja ove godine mi se nadamo povećanju robne razmjene do 100 milijardi dolara“, rečeno je u ponedjeljak, 22. listopada, u kineskom Ministarstvu trgovine. Daljnji rast odvijat će se, između ostalog, i na račun suradnje u sferi atomske energije.

Rusija i Kina surađuju u strateškim projektima, a ove su godine u lipnju potpisale sporazum o suradnji u sferi izgradnje nuklearnih reaktora, a ti će projekti povećati robnu razmjenu za cca 10 milijardi dolara, objavljeno je u kineskom Ministarstvu. Također je objavljen i podatak, prema kojemu je Rusija ove godine povećala izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, i po prvi je put izvezla više tih proizvoda nego što ih je iz Kine uvezla. Jedan od važnijih poljoprivrednih proizvoda koji Kina uvozi iz Rusije je soja.

A upravo je uvoz američke soje, između ostalog, Kina ove godine stavila pod udar carinskih tarifa, kao odgovor na američke carinske mjere protiv kineskih proizvoda. Kina je do pokretanja američko-kineskog trgovinskog rata bila najveće tržište za izvoz te žitarice od strane američkih poljoprivrednika.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like