Kina i Rusija potpisale nove trgovačke sporazume: “Jedinstvo pomiče planine”

Ruski premijer potpisao je niz sporazuma s Kinom danas tijekom putovanja u Peking, opisujući bilateralne veze na visokom nivou “bez presedana”, unatoč negodovanju Zapada prema njihovim odnosima, piše Reuters.

Premijer Mihail Mišustin, najviši ruski dužnosnik koji je posjetio Peking od početka rata u Ukrajini, razgovarao je s kineskim premijerom Li Qiangom i trebao bi se sastati s predsjednikom Xi Jinpingom. Posjet dolazi nakon što su Rusija i Kina žestoko reagirale na zaključke sastanka članica G7 u Japanu.

Moskva se oslanja na podršku Pekinga, mnogo više nego Kina na Rusiju, hraneći se kineskom potražnjom za naftom i plinom. “Danas su odnosi između Rusije i Kine na visokoj razini bez presedana”, rekao je Mišustin premijeru Liju na njihovom sastanku u Pekingu. “Odlikuje ih uzajamno uvažavanje međusobnih interesa, želja za zajedničkim odgovorom na izazove, što je povezano s pojačanim turbulencijama u međunarodnoj areni i obrascima senzacionalnih pritisaka kolektivnog Zapada”, rekao je i dodao: “Kao što kažu naši kineski prijatelji, jedinstvo omogućuje pomicanje planina”.

Potpisani memorandum o razumijevanju uključivao je sporazum o produbljivanju investicijske suradnje u trgovinskim uslugama, pakt o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Kinu i o sportskoj suradnji.

Predsjednik Xi posjetio je Rusiju u ožujku i razgovarao s “dragim prijateljem” Putinom, nakon što se obvezao na partnerstvo “bez ograničenja” neposredno prije ruskog napada na Ukrajinu 2022. Peking je odbacio pokušaje Zapada da se partnerstvo s Moskvom poveže s ratom u Ukrajini, inzistirajući na tome da njihov odnos ne krši međunarodne norme.

“Kina je voljna surađivati ​​s Rusijom na provedbi suradnje dviju zemalja, a promicanje pragmatične suradnje u raznim područjima može se podići na novu razinu”, rekao je Li svom ruskom kolegi. U travnju je kineski izvoz u Rusiju nastavio rasti, popevši se za 153.1 posto u odnosu na godinu ranije, prema podacima kineske carine.





Predviđa se da će ruske isporuke energije Kini porasti za 40 posto 2023. godine, a dvije zemlje razgovaraju o isporukama tehnološke opreme Rusiji, izvijestila je novinska agencija Interfax. Produbljivanje veza s Kinom strateški je smjer za Moskvu, rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, koji je u ponedjeljak razgovarao s gospodinom Chen Wenqingom, članom Politbiroa Komunističke partije Kine koji nadzire policiju, pravne poslove i obavještajnu službu.

U veljači je Xi predstavio mirovni plan u 12 točaka, koji je Zapad dočekao sa skepsom, a Kijev ga je oprezno pozdravio. Prošlog tjedna, posebni predstavnik Kine za euroazijska pitanja Li Hui posjetio je Ukrajinu  te razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, započinjući europsku turneju koju je Peking opisao kao svoj pokušaj promicanja mirovnih pregovora i političkog rješenja krize. Li Hui trebao bi posjetiti Rusiju u petak, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Komentari

komentar





You may also like