Kina i Rusija pozivaju Vijeće sigurnosti UN-a da ukine ekonomske sankcije Sj. Koreji

Kina i Rusija spremaju se predstaviti zajedničku rezoluciju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se poziva na ukidanje niza ekonomskih sankcija izoliranom režimu Sjeverne Koreje, piše VOA.

Među sankcijama koje dvije zemlje žele ukinuti su zabrana Sjevernokorejcima da rade u inozemstvu i šalju kući svoju zaradu, sankcije na izvoz morskih plodova i tekstila te ukidanje ograničenja na uvoz rafinirane nafte. U nacrtu rezolucije, koju je pribavio Reuters, poziva se 15-člano Vijeće sigurnosti da ukloni sankcije “s namjerom poboljšanja života stanovništva” Sjeverne Koreje.

Ujedinjeni narodi su prvi puta uveli sankcije Sjevernoj Koreji 2006. godine zbog njezinih nuklearnih i balističkih raketnih programa, koji su postajali sve napredniji sa svakim testom koji Pjongjang provodi usprkos protestima međunarodne zajednice i usprkos sve lošijoj ekonomskoj situaciji u toj zemlji. U nacrtu rezolucije kaže se da ukidanjem sankcija “osigurava dobrobit, inherentno dostojanstvo i prava ljudi u DNRK-u”. Naime, ekonomska i humanitarna kriza je ove godine u punom zamahu, a vrh Koreje je bio prisiljen dijeliti vojne zalihe riže u ruralnim krajevima. Razlozi su: suša, sankcije, i značajno zatvaranje trgovine sa skoro jedinim partnerom Kinom

Sličnu rezoluciji već su predložili Peking i Moskva 2019., ali nikada nije uvedena zbog protivljenja SAD-a i drugih zapadnih zemalja.

Komentari

komentar





You may also like