Kina i SAD postupno će ukidati carine. Kina bi mogla uvoziti GMO proizvode iz SAD-a!

Kina i SAD dogovorile su se oko postupnog ukidanja međusobnih carina. Ta se vijest temelji na jučerašnjoj izjavi glasnogovornika kineskog Ministarstva trgovine Gao Fenga.

„U posljednja dva tjedna vodeći pregovarači proveli su ozbiljne, konstruktivne razgovore i usuglasili se o postupnom ukidanju dodatnih carina zbog postizanja napretka oko (trgovinskog) sporazuma“, izjavio je Feng. Ukoliko dvije zemlje postignu sporazum o prvoj fazi trgovinskog spora (predsporazum), u skladu s njegovim sadržajem obje će strane morati sinkronizirano i proporcionalno ukinuti postojeće dodatne carine, što je važan uvijet za postizanje (cjelokupnog) sporazuma, kazao je kineski službenik.

Dvije zemlje nastavljaju pregovore oko toga gdje i kada će biti potpisan taj „krnji“ sporazum, o čemu smo danas detaljnije pisali (vidi poveznicu ispod teksta).

Pretpostavlja se kako bi taj „pretsporazum“ uključivao obveze SAD-a za odbacivanje carina, koje na uvoz kineskih proizvoda u iznosu od 156 milijardi dolara (na mobitele, laptopove i igračke) Washington planira uvesti  15. prosinca. Kina bi morala povećati uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda, otvoriti svoja financijska tržišta i ukinuti zabrane za genetski modificiranu hranu iz SAD-a.

Ovaj se „pretsporazum“ trebao potpisati u Čileu, na summitu Azijsko-Tihooceanske regije 16. i 17. studenog, ali summit je odgođen zbog velikih protuvladinih prosvijeda u toj zemlji. Sjedinjene Države predlagale su provedbu susreta Donalda Trumpa i Xi Jinpinga s ciljem potpisivanja ovog dokumenta u Iowi ili Aljasci ali je kineska strana to odbila. Razmatraju se neke nove varijante s europskim ili azijskim državama. Ali to je ipak samo tehničko pitanje.

Opet se odgađa potpisivanje „krnjeg“ trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine





 

 





Komentari

komentar

You may also like