Kina i SAD završavaju „trgovinski rat“

Nakon što su Kina i Sjedinjene Države 17. i 18. svibnja obavile drugi krug pregovora o svojim trgovinskim odnosima, u Washingtonu je održan susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog potpredsjednika vlade Liu He. Tijekom susreta, američki je vođa izrazio nadu da će stručnjaci dviju strana zajednički raditi nad konstruktivnim riješenjem postojećih bilateralnih proturječja u trgovinskoj sferi. Prvi krug pregovora održan je početkom svibnja u Pekingu. Trump je prethodno prijetio uvođenjem carina na uvoz kineskih roba, a Peking je uzvraćao izjavama kako će to isto učiniti u odnosu na američke robe.

Bilo kako bilo, čini se da su dvije mega-države pronašle put za izlaz iz „trgovinskog rata“, a on se svodi na jačanje trgovinske suradnje u različitim sferama.

Američko Ministarstvo financija objavilo je vijest o zaustavljenju uvođenja uzajamnih trgovinskih sankcija s Kinom, primjetivši osjetni napredak u procesu pregovora, koji su održani posljednjih dana. Osim toga, američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio je, kako se Kina obvezala sniziti carine „na mnoge (američke) robe“.

Kineski potpredsjednik vlade Liu He potvrdio je namjeru o zaustavljanju uvođenja dvostranih carina. U zajedničkoj izjavi je navedeno, kako su se dvije zemlje sporazumjele o usvajanju učinkovitih mjera za smanjenje američkog trgovinskog deficita s Kinom, kroz značajno povećanje uvoza američkih roba i usluga  na kinesko tržište. Podsjećamo kako SAD ima golemi trgovinski deficit s Kinom, u iznosu od čak 375 milijardi dolara.

Države su se konkretno dogovorile o „značajnom povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda i energetike“. SAD će također poslati svoju delegaciju u Kinu radi razrade svih detalja.

Također, razgovaralo se i o pitanju „povećanja trgovine industrijskim proizvodima i uslugama“, a postignut je konsenzus u odnosu na nužnost ostvarivanja povoljnih uvjeta za proširenje trgovine u tim sferama. Osim toga, Kina i SAD „suglasile su se povećati dvostrane investicije i težiti izgradnji poštenog i ravnopravnog terena za igru za konkurenciju“.
U svemu ovom ne treba zaboraviti niti dinamiku deviznih tečajeva. Još prije mjesec dana (17. travnja) Kineska narodna banka objavila je vijest o smanjenju koeficijenta obvezne rezervacije za 1%, s ciljem olakšavanja financijskih uvjeta. Upravo od tog trenutka na međunarodnom tržištu Forex počelo je snažno jačanje dolara.

Zerohedge

Juan je istodobno oslabio u odnosu na dolar gotovo za 2%. Time su Kinezi ostvarili dodatnu trgovinsku prednost. Napominjemo kako su posljednjih godina SAD postojano kritizirale Kinu zbog smanjenja tečaja juana, govoreći, kako je upravo to uzrok trgovinske neravnoteže između dviju država.

Reakcija tržišta

Izbjegavanje „trgovinskog rata“ između dviju globalnih mega-ekonomija pozitivno je odjeknulo na svjetskim tržištima, kao što je povoljno utjecalo i na popularnost američkog predsjednika Donalda Trumpa kod kuće. U ponedjeljak, 21. svibnja, otvaranjem burzi američki indeksi porasli su za 0,7%, a pozitivna reakcija primjetna je i na azijskim tržištima.
Međutim, dugoročnost tih tendencija još je upitna, budući da tržište niti ranije nije ozbiljno reagiralo na ugrozu „trgovinskog rata“ između SAD-a i Kine.

O vjerojatnom izbjegavanju američko-kineskog „trgovinskog rata“ u više navrata je pisala i Geopolitika News još na samom početku američkih prijetnji uvođenja carina Kini.Tada smo jasno rekli, kako bi primjena oštrih američkih poteza i očekivanih kineskih protumjera izazvale posve nepredvidljive posljedice po obje strane, s kakvim se one do sada nisu imale prilike susretati. Naprosto se radi o golemoj međuovisnosti gospodarstava dviju država, a da bi se one odlučile na tolike rizike, tim prije, što i povijest uči, kako iza trgovinskih ratova obično slijede i oni klasični – vojni. A to ni Washingtonu ni Pekingu sigurno nije u intreresu. Ukoliko se uistinu ostvari ovaj američko-kineski sporazum, odahnuti može i čitavi svijet, odavno umrežen u financijske sustave dviju mega-država.

Osim toga, Amerikanci gotovo uvijek koriste jednu te istu taktiku: najprije izgrade problem, a onda ga krenu riješavati, čime se na kraju aktivno hvale. I u ovom slučaju ništa drugo nije na sceni, a kakvi će biti stvarni rezultati sporazuma s Kinom ipak će trebati još dugo pričekati. Jer Kina je, sigurno, itekako procijenila stvarno stanje problema i mogućnost svog manevriranja u zadanim okvirima, i sasvim je sigurno aktivno zaštitila svoje interese. A hvalospjevi o vlastitim uspjesima Kinezima ionako nisu svojstveni.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like