Kina i Saudijska Arabija potpisale sporazume vrijedne 65 milijardi dolara

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al-Saud tijekom svoje azijske turneje došao je u posjet Kini, a susret s domaćinima rezultirao je potpisivanjem sporazuma između dviju zemalja vrijednih čak 65 milijardi dolara.

Istočna i Jugo-istočna Azija, kao nejdinamičnije regije svijeta gledano iz kuta gospodarskog rasta, itekako privlači pozornost bogate Zaljevske monarhije. One su glavno izvozno tržište za saudijsku naftu i za investicije. Upravo to i jest glavni razlog jačanja veza Rijada i Pekinga. U tom smislu Saudijci nastoje privući kineske investitore u privatizaciju dijela saudijske gigantske naftne tvrtke Aramco, kao i ojačati vlastite pozicije na kineskom naftnom tržištu, gdje se sve snažnije pozicionira ozbiljni saudijski konkurent – Rusija.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova priopćeno je kako su dvije strane potpisale sporazume vrijedne oko 65 milijardi dolara, a sklapanje memoranduma i ugovora obuhvaća sve sfere – „od energetike do svemira“.

Geopolitika.News nedavno je pisala o mudroj kineskoj vanjskoj politici koja svoje interese na Bliskom istoku (ali i drugdje po svijetu) širi ne pokazivanjem snage svojih mišića, kako to čine druge velike sile, već isključivo stvaranjem harmoničnih bilateralnih odnosa zasnovanih na uzajamnom poštovanju i koristi, i to sa svim zemljama regije, neovisno o njihovim međusobnim odnosima, sektaškim netrpeljivostima ili teritorijalnim sporovima. Najbolji primjer tome je činjenica, da Kina ima razvijene strateške odnose i s Iranom kao najvećim saudijskim regionalnim suparnikom, s kojim Kina, između ostalog, ima razvijenu vojno-tehničku suradnju, a dvije zemlje nerjetko održavaju i zajedničke vojne vježbe.

U tom smislu je dobro podsjetiti kako su od 10. do 15. listopada 2016. godine održane i prve zajedničke kinesko-saudijske protuterorističke vježbe, u kojima su sudjelovale i vojne postrojbe dviju zemalja.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like