Kina i Sjeverna Koreja najavile daljnu suradnju protiv “neprijateljskih sila”

Preko vikenda su kineski predsjednik Xi Jinping i korejski vođa Kim Jong-un razmijenili izraze podrške i prijateljstva, prenosi AP.

Povod komunikacije je bilo nekoliko obljetnica. Kina je proslavila 100-tu obljetnicu osnivanja Kineske komunističke partije i tom je prilikom kineski predsjednik zaprijetio da će oni koji su nasilni prema Kini “razbiti glavu”.

Osim toga, danas je 60-a obljetnica potpisivanja Kinesko-sjevernokorejskog sporazuma o prijateljstvu, suradnji i međusobnoj pomoći. Sporazum uključuje i vojnu pomoć u slučaju napada od strane drugih država.

Kina i Sjeverna Koreja su se zajedno borili protiv japanskih osvajača u 1930-tim godinama, a Kina se početkom 50-tih borila uz Sjevernu Koreju u Korejskom ratu protiv Južne Koreje kojoj su pomagali iz SAD-a. Kina je skoro jedini trgovački i ekonomski partner Sjevernoj Koreji. Ekonomski ili vojni slom Sjeverne Koreje nije u interesu Kine zbog strateške uloge na Korejskom poluotoku.

U razmjeni podrške danas i jučer, Kim Jong-un je čestitao Kini na proslavi obljetnice osnutka komunističke partije. Kazao je kako između država vlada “drugarsko povjerenje” te kako zajedno moraju obraniti socijalizam u Aziji dok “neprijateljske sile postaju sve očajnije u potezima izazivanja i ometanja”, prenosi sjevernokorejska KCNA.

Xi je, s druge strane, kazao kako ove dvije države daju “nepoljuljanu podršku” jedna drugoj. Uz to, kineski predsjednik je kazao kako je “svijet od nedavno u ubrzanim promjenama kakve nisu viđene u prošlom stoljeću. Želio bi da se bilateralni odnosi podignu na novu razina na način koji je pogodan za obje države i njene ljude”, prenosi Xinhua.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like