Kina i Solomonski Otoci potpisali vojni sporazum, Zapad zabrinut

Kina je objavila da je s državom Solomonski Otoci potpisala sveobuhvatan sporazum o sigurnosti u trenutku kada je Zapad, na čelu sa SAD-om, sve više zabrinut zbog vojnih ambicija Pekinga na Tihom Oceanu, prenosi AFP.

Otočnu državu u južnom Tihom oceanu potkraj 2021. zahvatili su nemiri uzrokovani nezadovoljstvom dijela stanovništva zbog sve jačeg utjecaja Kine, pri čemu su u glavnom gradu arhipelaga Honiari bile zapaljene i vandalizirane trgovine u vlasništvu Kineza.

Na zahtjev vlade otočne države je Kina tamo rasporedili mirovne snage. Peking, koji je tada uputio svoje policijske instruktore za borbu protiv nereda, nastoji sebe profilirati kao zaštitnika na otočju udaljenom 1500 kilometara od Australije.

Prošlog mjeseca u javnost je procurio nacrt sporazuma koji je šokirao Australiju. U njemu je kao mogućnost navedeno raspoređivanje policijskih i pomorskih snaga na arhipelagu. Canberra i Washington već dulje dijele zabrinutost da bi Kina u južnom Pacifiku mogla izgraditi pomorsku bazu, čime bi svoju vojnu pomorsku moć proširila izvan vlastitih granica (više o ovoj temi pisali smo 5. travnja, vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Kina je zamijenila Australiju na mjestu glavnog trgovačkog partnera s mnogima državicama Tihog Oceana. U neke od tih država, koje su geografski puno bliže Australiji, Kina šalje i nepovratne financijske “pomoći”. Kina tako surađuje s Papua Novom Gvinejom, Fidžijem, Samoaom i Tongom.

Nakon vojnog pakta Kine i Solomonskih Otoka, Australija ubrzava planove o naoružanju





Komentari

komentar





You may also like