Kina igra lukavo: izvela prvu podvodnu vježbu razaranja neprijateljskih luka

Kina je provela svoju prvu vježbu podvodnog razaranja jakim eksplozivima koja je imala za cilj prikupiti veliku količinu podataka koji bi se mogli koristiti u napadima na neprijateljske luke, navodi se u izvješću državnog glasila Global Times.

U organizaciji instituta u sklopu Pomorske akademije za istraživanje, podvodni test je bio usmjeren na simulirano neprijateljsko brodogradilište u neotkrivenoj pomorskoj luci. Navodno je uništena platforma snažnim eksplozivom. Kako bi prikupio više podataka iz vježbe, institut je instalirao niz senzora na ključnim strukturnim točkama mete. Podaci su potom analizirani kako bi se ocijenila vježba i detaljno shvatio način na koji je eksploziv uništio pristanište.

Prema riječima jednog od voditelja vježbe, Zhao Pengduo, pomorske baze su “čvorišta” u borbi jer su uobičajeno odredište brodova i logističke potpore. Nadalje, izjavio je da bi uništavanje luka moglo prekinuti lanac opskrbe neprijatelja, uključujući opskrbu streljiva i goriva.

Vojni stručnjak iz Pekinga, pod uvjetom anonimnost rekao je za kineske novine da uništavanje neprijateljskih luka igra vitalnu ulogu u borbenim scenarijima, uključujući suzbijanje potencijalnog napada američke mornarice na Kinu. Tvrdi da SAD sada koristi manje lokacije za transport vojnih zaliha kako bi azijskom divu otežao otkrivanje kretanja i otežao lociranje takvih bitnih “čvorišta”. Uništavanje pomorskih baza moglo bi uzrokovati neuspjeh neprijateljske logističke potpore, što bi negativno utjecalo na njihov kapacitet borbene snage. “Ako možemo koristiti skrivene načine, poput podvodnih eksplozija za uništavanje luka, možemo uništiti neprijateljski ratni potencijal”, naglasio je Zhao.

Komentari

komentar





You may also like