Kina ima potencijal stabilizirati situaciju u našoj regiji, kaže iranski diplomat

Posrednička uloga Kine u razgovorima o normalizaciji odnosa između Irana i Saudijske Arabije pokazala je da Peking ima potencijal donijeti stabilnost u regiju, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

“Očito je da je uloga Kine vrlo važna. I pokazala je da Kina posjeduje potencijal za stvaranje stabilnosti i mira u regiji i taj potencijal učinkovito koristi”, citirala ga je iranska novinska agencija Tasnim dok je odgovarao na pitanje o ulozi Pekinga u konzultacijama između Teherana i Rijad.

“Iran hvali ovu ulogu, budući da mir i stabilnost u regiji mogu pomoći u osiguravanju interesa svih zemalja”. Iran, Saudijska Arabija i Kina su 10. ožujka izvijestili da su se Iran i Saudijska Arabija dogovorili normalizirati bilateralne odnose i planiraju otvoriti veleposlanstva u roku od dva mjeseca. Tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana Ali Shamkhani i državni ministar, savjetnik za nacionalnu sigurnost Saudijske Arabije Musaad bin Mohammed Al Aiban vodili su višednevne razgovore u Pekingu, od 6. do 10. ožujka, nakon čega je usvojena trilateralna izjava. U priopćenju se navodi da su zemlje predane načelima suvereniteta i nemiješanja u međusobne unutarnje poslove te da planiraju obnoviti suradnju u područjima trgovine, gospodarstva, kulture, znanosti i tehnologije.

Iran i Saudijska Arabija obnavljaju diplomatske odnose nakon pregovora u Pekingu!

Komentari

komentar





You may also like